5 ord som börjar på L måste ingå i dagens text. (fiktivt)


Labil, laddar, landgång, Lisa, legitimation + ledsagar


Lisa är på besök hos kusinen Kurt. Det är otroligt många år sedan de träffades så detta ska bli kul. Extra kul är att alla kusiner på mammas sida också skulle komma. Labila Åke är också med fastän man inte vet vad som kan hända ”skratt”.

Det har varit enorma tokerier under årens lopp från Åkes sida. Så charmiga saker som har hänt att man var tvungen att skratta.

Kurt har satt upp ett labyrintspel med bokstäver ute vid den stora gårdstallen. När man hade lyckats med att få ut sitt namns första bokstav ur spelet så skulle man ta upp luftgeväret för att skjuta mitt i prick på måltavlan. Fem skott var och allt går på tid.

Legitimation var ett måste innan man fick starta denna lek. Laddad och klar var luftgeväret så det var bara att sätta igång med att skjuta.

Åke börjar förstås. Tar tid innan han kan pilla ut sin bokstav som börjar på Å, men jäklar vad han skjuter bra. En tia direkt.

Nu är det min tur. Bokstaven L gick att få fram på raketfart men skjutningen blev urdålig. Prick på tavlan i alla fall.

Kusin efter kusin söker efter sin bokstav i labyrintspelet och skjuter sen på måltavlan. Just nu är det oavgjort mellan Åke och Stefan. De har varsitt skott kvar att skjuta.

Åke vann med sina tre tior och två åttor. Stefan fick 2 tior och en nia och två åttor.

Landgångar väntar på oss därinne i huset med en stor stark till. Sen ut igen för att kasta pil. Vi skrattar och busar som förr i tiden. Till och med små gräl blev det också som förr.

Nu ska vi faktiskt leka kurragömma också. Anita räknar till hundra medan vi gömmer oss. En efter en hittas utom Åke. Till slut måste vi hjälpa Anita att söka efter Åke.

Vi söker överallt men ingen Åke. Det har nu gått över en timme sedan vi började söka efter honom. Då hör vi hästen gnägga till och sparka med sina framben. Åke ligger på marken nedanför hästen. Kurt skyndar sig in till hästen Unik och leder sen in honom i stallet. Då springer vi kusiner in i hagen och fram till Åke.

Åke är helt vimsig. Ledsagning behövs.

Till slut har vi fått in Åke i huset. Tvättat av honom den värsta smutsen. Ser inga fel på honom. Vi frågar: ”Vad hände?”

Åke svarar: ”Det är nog värmen som spelade mig ett spratt. Jag bara föll ihop och allt blev svart”.

Kristina som är utbildad undersköterska kollar in Åke och säger att han bör nog in för tillsyn i alla fall.

Lars som är nykterist tar på sig att skjutsa Åke till akuten.

Vi sitter i inglasningen och pratar om Åke och vad som kan ha hänt? Till slut ringer Lars och berättar att Åke hade tagit en överdos av sina mediciner.

Tur att han kom in i tid hade läkarna sagt. De hade även sagt att Åke får ligga kvar till i morgon och sen hoppas vi att han mår bättre.

Åke berättade senare att han ville var uppåt och glad och tog därför några tabletter extra. Han ber så mycket om ursäkt.

Vi kusiner kramar om honom en och en. Huvudsaken är att det gick bra och att du inte fick några men. Vi hade kul så länge det varade. Åke nickar med instämmande.


© Ljusletaren

6 december 2019