Fyrtio eller sextio sex år? (Fiktivt)


Rolf sextiosex år tittar ut genom fönstret i sin villa i ett tätbebyggt område. Småler lite när han ser en tafatt sextonåring kratta.

Hur håller han krattan egentligen? Några hastiga svep med krattan och sedan ska skyffeln fram. Rolf ser hur sextonåringen trycker ihop allt skräp på krattan på den lilla skyffeln och så lastas allt i vagnen bakom fyrhjulingen.

Ja, ja, alla är barn i början. Fast nog krattade jag raskare i den åldern!

Nu ställer sig Rolf upp och går till fönstret på baksidan och tittar ut. Där går duktiga Anita och krattar med långa och energiska tag. Den kvinnan hon kan hon, tänker Rolf!

Lite längre bort efter gatan ser Rolf den pratglade Ernst. Han är bra på prata. Tar varje chans till ett samtal efter radhusvägen.

Ett helt liv ryms på detta villaområde med det så innefattar det allt i en människas liv. 

Rolf tycker det är värst med dessa människor som har åldersnoja. De som ser ned på människor i hans ålder. De verkar inte förstå att de också, om de har tur, kommer att hamna där.

Själv är Rolf förnöjsam och duktig. Allt går i en rask takt då han gör något jobb ute. Ändå så tittar de i yngre medelåldern med förakt på honom.

Rolf har många gånger velat skaka om ungtupparna och berättat att åldern sitter inte i några siffror. Han kan säkert mer och är säkerligen mer uthållig än de som skrattar åt honom bakom hans rygg.

Fast varför bry sig!

Rolf går in i köket och häller upp en kaffetår. Tar på sig sina arbetskläder och går ut och krattar raskt färdigt det han har kvar på sin gräsmatta. Sedan kärrar han bort allt löv och skräp.

Ser hur någon har samlat gräshögar i ett dike. Småler och tänker, tog energin slut för denna ungtupp.

Prata högt och vitt kan han men han kan inte ens ta reda på sitt eget skräp. Yngre medelålders man i sina allra bästa år. Alla säger att han jobbar heltid och han hinner inte. Det gjorde väl även jag för ett år sedan tänkte Rolf men nog hann jag med allt jobb ute ändå.

Varför detta åldersförakt?

Kan inte mycket bero på hur man vill ha det runt omkring sig?

Det är stress säger många. Visst det kan vara sant, men en stund med krattan kan ge utlopp för tankar plus lite gratis motion plus frisk luft.

Förresten hinner vårt stressade samhälle bli ännu stressigare på ett år?

Rolf lägger sig ned på gräsmattan och börjar ansa lite ogräs runt sina buskar.

Vad han inte vet är att närmaste grannen står undangömd i fönstret bakom gardinerna och tittar på Rolf och på hans ork. Den där mannen vill jag också bli lik när jag kommer upp i hans ålder tänker grannen.

Sextiosexåringar i dag är inte alls gamla! Många gånger har de bättre ork och fysik än fyrtioåringar. Det är samhällstänket som bör ändras för när blir man gammal egentligen?


© Ljusletaren

13 maj 2019