Julafton år 2020 (Fiktivt)

Nämen är det verkligen julafton idag? Jag tror banne mig inte att det är sant. Som jag har flängt på för att få ihop julklappar till vår stora jutesäck. Ja, jag vet att det är Corona men jag har beställt klapparna från butiker i staden och fått dem utlämnat på säkert sätt.

Ja, jag vet att man inte ska träffa många under julaftonen så vi är bara de närmaste inom familjen. Digitala julklappar har gått till mor och far. Det är blommor, choklad och stora och fina jultallrikar med mat som hör julen till.

Även djuren ska få sitt. Till och med att jag ska ställa ut gröt till tomten. Spelar roll om det är grannens att som äter det. Katten får väl dela med sig till de små vättarna.

All mat är klar!

Nu ska vi bara njuta och vänta in Kalle Anka på teven.

Nämen hemska tider, jag har ju glömt att köpa en present till vår granne. Jag måste åka i väg för att handla något till henne. Hon sköter vår hund när vi jobbar.

Mest mataffärer som är öppet idag men spelar roll. Utanför mataffären står någon och säljer handgjorda och fina alster i trä. Jag köper ett halsband som är så utsökt gjort av ene. Dyrt men vad att göra när jag är ute i sista minuten.

Fort hem för att slå in paketet och sedan ringa på dörren hos grannen för att ge denna julklapp. Men hon också har julklappar. Hela två stycken. En till vovven och en till hela familjen.

Snabbt hem och lägger allt under granen. Vad paket tänker jag då jag ser alla klapparna. Men allt är inte dyrt utan stor del är handgjort. Tar fram kameran och fotar. Nostalgikänslan sedan barndomsjular infinner sig.

Ingen kan ta ifrån oss julen och det är väl tur. Längtar tills julvärden tänder ljuset i teve. I år är det ödmjuka och gulliga Lars Lerin som säger att nu är julen här.

Jag bara myser så mycket jag bara kan. De mina har inslagna paket och jag ska bara sitta och titta på deras miner när allt öppnas.

Själv har jag inte önskat mig något men ändå så finns det klappar till mig också.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att ingen blir bortglömd denna kväll. Vad ni än gör så gråt inte i er ensamhet utan låt Lars Lerin glädja dig denna julafton.

God Jul från tomtemor som bor i Norrbotten


@ Ann-Britt Berglund

24 december 2020