Annika räddar världen på sitt sätt (Fiktivt)


Annika skiner i kapp med vårsolen. Nu har hennes små växtliga skötebarn vuxit sig lite starkare och knubbigare.

Nu är det dags att omplantera alla de små skötebarnen och sedan så ska plantorna ut i de två stora växthusen.

Annika njuter där hon ömsom står och sitter vid sitt planteringsbord som hennes man har gjort. Hon gillar speciellt hålet i bordet där all gammal jord ramlar ned i en hink. Hennes man är bra på att underlätta olika arbeten för henne.

Alla små namnskyltar är redan skrivna.

Varje liten planta får ett ”Lycka till” innan de ställs mycket varsamt på en vagn med hjul. Ytterligare en sak som hennes man har kommit på.

Nu är alla plantor på plats på sina egna platser i växthusen. Värmefläktarna är startade. Ingen planta ska gå förlorad.

Varje morgon och kväll ska hon gå hit för att se över sina grödor. Hon njuter av att gå och titta på rad efter rad med plantor. De ska få den bästa av tänkbar vård, tänker Annika glatt.

Tänk att hon gjorde det som hon hade tänkt på så länge. Hon av alla och som dessutom bodde mitt i landet. Allt enbart för att tänka globalt och agera lokalt. Stort och mycket stort och tänk så kul det dessutom är.

Hennes släktingar är otroligt lyckliga när de får komma till henne och betala en slant för hennes färska grönsaker.

Hon gör nytta för hela världen via att vägra att köpa grönsaker som har åkt långt till affären. Gjorde alla som hon skulle världen räddas i allt snabbare takt.

Bara lyxen av att få servera solvarma och färgade tomater i alla de färger gör henne salig.

Förra sommaren var mer än varm och hon fick därför skörda stora skördar av alla grönsaker. Hon ler när hon tänker tillbaka på det.

Hela denna tunga och kalla vinter har olika grönsaker i alla de möjliga färgerna stått framdukade på middagsbordet. Frysta, torkade, inlagda eller syltade.

Skogens bär blev frysta, syltade och saftade.

Potatisen ligger i tryggt förvar i den fina jordkällaren.

Annika håller på att övertala sin man att de ska skaffa några hönor till sommaren. Ägg behövs alltid. Tänk att få hämta in färska ägg från frigående höns, det vore något.

Djuren behöver också få lite glädje i sitt liv. Tänk bara på hur de har det nu. Skrämmande. Trångt. Förfärliga slakttransporter. Skräcken innan de slaktas.

Kött som importeras har inte ens samma lagar som vi. Det köper vi bara för det är billigt. Mycket som bidrar till miljöförstöringen via att köpa in saker från andra länder.

Det finns mycket kvar att göra för vår värld tänker Annika.


© Ljusletaren

28 februari 2019