Besök av Ågren (fiktivt)


Jag ringer på dörren och möttes av en eländig syn. Nils min kompis kommer mot mig i pyjamas och nerkippade tofflor för att släppa in mig.

Han plirar dystert mot mig. Nils ser för eländig ut. Han går med böjd rygg och är kritvit i ansiktet. Trötta ögon lyser mot mig. Plötsligt sätter han handen för munnen och hasar snabbt i väg till toaletten. Jag hör tydligt hans hulkningar.

Så det ser ut i köket. Köksbordet är fullt av ölburkar och olika sorters flaskor. Diskhon är fylld av disk. Ena spisplattan är fylld av flott. Dessutom fullt av kaffefläckar. Anar att kaffepannan har kokat över.

Lukten, ja, bara lukten får mig nästan att backa bakåt. Det luktar gammal fylla.

Hade du kul igår ropar jag in mot badrummet? Ljudet av Nils uppkastningar når mig.

Öppnar ena köksfönstret. Sen kavlar jag upp skjortärmarna och börjar röja undan. Sen går jag ut med flaskor och burkar i förrådet på gården. Slänger sopor i soptunnan.

Disken är diskad. Allt är avtorkat. Fönstret är stängt. Luktar gott i hela lägenheten.

Toalettdörren är öppen och Nils är borta. Hittar honom i hans säng. Han verkar mer död än levande. Vill du ha något frågar jag? Nej, tack svarar han. Jo, kanske ett par värktabletter skulle sitta bra.

Tur att jag är så hemtam hos Nils så att jag hittar allt vad jag behöver. Går in i köket och pillar ut två stycken Panodil ur burken. Spolar kallt vatten i ett glas. Går in med detta till Nils i hans sovrum. Ser till att han får i sig det. Säger sen att vi hörs senare i eftermiddag. Ja svarar Nils ynkligt.

Jag går hem och sätter mig i min fåtölj. Sätter på lite skön musik. Tar upp boken jag läser och bara mår så där gott som man gör ibland.

Halvslumrar lite. Hör hur fru och barn kommer hem från lekparken.

Men skulle inte du vara hos Nils ett par timmar frågar frun? Han hade Ågren svarade jag. Jag röjde bort lite hos honom och sedan gick jag hem.

Det kan inte vara kul för Inga att komma hem när det såg ut som det gjorde hos Nils.

Hoppas att Nils förstår vilken fin kompis han har svarade min fru.

Efter ett par timmar så ringde Nils. Nu lät han som vanligt. Hur är det frågade jag? Ja, det går runt i magen än men jag orkar vara uppe.

Tack snälla Kurt för att du röjde upp hos mig!

Det skulle bli en lugn fest igår men det droppade in kompisars kompisar hela tiden. Det var glatt och kul och jag drack för mycket och det får jag ångra idag.

Skönt för Inga att slippa röja upp efter mig. Du är en hedersknyffel Kurt. Vet inte hur jag ska tacka dig nog. Det räcker, det räcker. Du har tackat en gång och det räcker. Låt nu Ågren få vila ett bra tag säger jag och skrattar. Ja, det lovar jag på heder och samvete.


© Ljusletaren

15 september 2019