Var har ni varit under er semester? (fiktivt)

Klara och Mats tjänar så bra att de kan åka utomlands om de vill. Men varför får de inte trivas i sitt land och med sin sommar? Okej sommaren kan vara lynnig men det är ändå sommar.

Alla efter deras gata upplevs som att de ska jaga det bästa semesterminnet. Det bokas resor och olika jippon för att visa att just de har pengar och är dessutom väldigt kulturella.

Klara och Mats har flera gånger pratat om vad deras grannar jagar efter? Är det skrytdelen eller är det att de njuter av sol, eller att jaga artister med stor aktning?

Grannarna har för många år sedan slutat att fråga om de vill följa med på både det ena och det andra. Det verkar som att grannarna upplever dem som torra som inte följer med i tidens trender.

I Klara och Mats trädgård är det som en oas av växter och små inbjudande ställen att sitta med en bok eller ett glas vin.

Fåglarna sjunger alltid så glatt i deras oas.

Hunden Hugo trivs och går svansviftande och söker efter skuggan om det är sol. Katten Såfin orkar inte ens jaga småfåglarna för hon har det för bra.

Är det busväder så är alla inne i den inglasade verandan. Klara och Mats läser och Hugo sover på mormors hemvirkade matta. Såfin ligger i korgstolen som Klaras mamma har ägt. I bakgrunden ljuder klassisk musik.

Just denna regniga dag tar de fram potatissallad och grillad kyckling som de har köpt på ICA i stan. Häller upp friskt och gott vin till maten. Njuter till det smattrande regnet som spelar den bästa symfoni som finns.

Okej de blir kanske inte så bruna men lugnet, framför allt lugnet har boat in sig i deras själar. De har verkligen semester utan jäkt och stress.

Det har hänt att de har tagit ut resesängar för att ligga hela natten i deras inglasade veranda. Man sover så gott när regnet slår mot tak och fönster. Alla är bortresta så det är helt lugnt efter gatan. Inga gräsklippare eller annat otyg som stör dem. Sömnen blir ljuvlig.

Klara och Mats hinner med mycket under sommaren. Bilresor med picknickkorg, många böcker utlästa, älskad musik som flödar ut genom varje por på ett lämpligt sätt.

De har haft semester med njutningens värdighet på alla de sätt.

© Ljusletaren

14 mars 2020