Utmana inte din börs (Fiktivt)

Det är en utmaning att hela tiden försöka att hålla ned kostnaderna. Inse att det går att göra många roliga saker utan att det kostar skjortan.

Fast ibland känner sig Irene tröstlös på att räkna pengar in och pengar ut. Än går det precis ihop men hur länge till med alla dessa krav?

Barnbarnen tror att hon och morfar är gjord av pengar när de tigger om det ena eller det andra. Irene blir ganska irriterad på sin dotter som inte inser att hon inte kan uppfylla alla krav som ställs på henne och hennes man.

Hur kan ens eget barn ha så stora fodringar är svårt att förstå? Irenes flicka Sara säger alltid att mina barn inte ska ha det som när jag växte upp.

Irene har en stor klump i bröstet av oro för pengarnas dolda makter. Själv tycker hon det är underbart att visa sina barnbarn hur mycket man kan göra ute utan att det kostar något.

Göra våfflor med grädde och till det sylt av egna plockade bär och äta dessa vid en brasa ute. Barnen får dricka hemgjord saft och mycket mera.

Irene har dessutom alltid tid över för sina barnbarn. Inte en enda gång har hon nekat dem att få komma.

Ett krav har Irene och hennes man Lasse och det är att mobiltelefoner ska stängas av när de är hemma hos dem. Mycket gnäll och tjat var det första gångerna men nu bryr sig inte barnen om det längre. De vet att hos mormor och morfar händer det alltid något kul.

Morfar har ställt upp ett militärtält som han äger. Där ska alla sova över i helgen. De ska dessutom turas om att vara eldvakt för det är ingen för liten för.

Hos mormor och morfar anses man vara stor för man får även tälja saker med en riktig morakniv. De får lära sig göra visselpipor av sälg, de lär sig att ta kvistar från träden för att fästa metrev och krok på. Sedan bär det av till sjön för att fiska. Lycka är att få äta sin egen fisk, för det har mormor fixat.

Mormor Irene är en fena på att bygga kojor. Alltid blir det kojor med två plan. Morfar lär dem att slipa sina moraknivar på en sten som man vevar på.

De älskar att vara hos sin mormor och morfar. Barnbarnen blir förargade på sina föräldrar när de ska önska dyra julklappar och presenter till dem själva.

Bästa julklappen var julen för två år sedan. Barnbarnen hade skrivit och sytt ord på ett papper. Ritat av mormor och morfar och skrivit ni är bäst i hela världen. Det är nu inramat och uppsatt i hallen hos mormor och morfar.

De har även en hemlis som deras föräldrar inte får veta. Mormor gör hemkokt kola som de får smaka. Deras mamma har sagt ifrån om socker i bak, godis och dryck men det bryr sig inte mormor och morfar om.

Barnbarnen blir saliga när mormor gör palt eller pannkaka till dem. Hon har tid med dem men det har inte deras mamma och pappa.

Att utmana ödet med att låtsas ha mer pengar än de har, det gör aldrig mormor och morfar. Att fira jul hos dem är mer än skojigt.

Barn ska vara barn och inte matas med det ena och det andra som kanske kostar massor av pengar. Sunt förnuft och massor av tid är det väl det bästa för dem alla.

@ Ann-Britt Berglund

13 oktober 2020