Del 11

Motgångar

Läkaren ser på dem med allvarlig blick. Lis-Marie har drabbats av en hjärntumör. Det går en tyst chockvåg bland alla. Läkaren säger att det verkar som att det är en godartad tumör. Den sitter lite illa till och vissa saker kan bli skadade vid en operation men bort måste tumören.

Adriana rasar ihop på stolen där hon sitter. Sköterskan som följde med läkaren in rusar fram till henne. Läkaren går också dit. Läkaren säger att vi fortsätter samtalet då Adriana har fått hjälp.

Adriana får en lugnande spruta. Vaknar till och ser på läkaren med stora sorgsna ögon. Läkaren fortsätter med att säga att vi ska göra allt för att få bort tumören.

När läkaren och sköterskan går iväg så pratar alla i mun på varandra. Chocken har gjort alla desperata och alla vill prata av sig. De samtalar om vikten med att vara trygga tillsammans för Lis-Maries skull och även så att Per-Erik inte skulle komma i skymundan.

Farmor och farfar ska sitta med Adriana hos Lis-Marie. Mormor och morfar ska vara med Per-Erik hemma hos dem.

Operationen ska ske nästa vecka så alla hinner förbereda sig. Adriana har lovat att hon ska tala om för barnen att det är deras farmor och farfar som kommit på besök igen. Tvillingarna är så små än, så de nöjer sig kanske med det svaret? Annars så får hon berätta lite mer. Men hon ska hålla tyst om vad deras pappa har gjort och var han är. Tids nog ska de få veta den hårda sanningen.

Lis-Marie tittar knappt på sina farföräldrar. Hon vill bara att mamma ska hålla henne i handen och stryka henne över håret. Hon ser så liten ut i den stora sängen.

Adriana ställer sin sjukhussäng bredvid sin dotters. Kryper sen upp i sin säng och kryper närmare sin dotter. Mor och dotter ligger hand i hand.

Per-Erik skulle få komma in en stund för att se Lis-Marie. Båda barnen ler mot varandra. Per-Erik ger Lis-Marie sin nalle som har legat kvar i Adrianas bil. Då skiner Lis-Marie upp och kramar snabbt om sin nalle.

Farmor och farfar hälsar på Per-Erik som tittar avvaktande på dem. Adriana förklarar för båda barnen att detta är er farmor och farfar.

Lis-Marie kryper närmare sin mamma och Per-Erik tar tag i mormor och morfar. Vinkar till Lis-Marie och Adriana och säger att han vill hem.

Farmor och farfar känner gråten stocka sig i halsen men de är tysta för de vill inte skrämma de små.

Nu har det gått en vecka och operationen ska utföras om en timme. Per-Erik får ligga i sängen bredvid Lis-Marie. Tittar med stora ögon på allt som biträdena gör med Lis-Marie innan de skjutsar iväg henne. Per-Erik vinkar till sin duktiga syster då hon rullas ut från rummet.

Alla går till de anhörigas rum för att vänta. Mormor är med Per- Erik i lekrummet. Timmarna segar sig fram. Alla har ätit i matsalen i omgångar. Morfar och Per-Erik har åkt hem.

Varje gång det smäller i olika sjukhusdörrar så tänker de nu är operationen klar. Till slut så kommer en läkare in och berättar att detta tar längre tid än väntat. Gå ut och få lite frisk luft eller sätt er i andaktsrummet. Vi har era mobilnummer så vi ringer så fort vi är klara.

Alla hinner ta en kort promenad, sitta och söka efter lugnet i andaktsrummet, äta middag och gå tillbaka till de anhörigas rum för att vänta vidare.

Till slut i sena timmen kom läkaren in till dem. Operationen har gått över förväntan. Tumören satt mycket olägligt till och det är därför som det har tagit tid. Nu hoppas vi att Lis-Marie ska bli frisk och att ingenting är skadat.

En matt Lis-Marie besöks på morgonen. Hon vinkar och säger mamma. Alla ler av glädje över att talet fungerar.

Ja allt fungerar för Lis-Marie och Adriana vet inte hur hon ska tacka alla. Personalen är jättegullig mot alla. När allt har varit så mörkt och dystert så känns det som att Adriana har hamnat i himmelriket.

Hösten är på intågande och hela världen målas in i mustiga och sköna färger. Lugnet har brett ut sig.

Adriana är sjukskriven på halvtid för att vara med Lis-Marie men nu är det snart slut med det för på måndag ska allt bli som vanligt igen.

Men sorgen ska återigen häcka hos Adriana och hennes familj.


@ Ann-Britt Berglund

22 januari 2021