Det nappar (fiktivt)


Iklädd blå/grön rutig skjorta plus gröna armébyxor plus höga gröna stövlar och en svart keps satte sig Lars på den blå packmopeden och körde iväg.

I dag skulle han till det lilla selet av Åbyälven. Där kunde man om man hade tur fånga sig några större fiskar.

Lars stannar invid en liten parkeringsplats efter grusvägen. Går några meter in i skogen och mot selet. Ställer ned sin fiskeutrustning på den höga stenklippan.

När allt är riggat och klart börjar han att meta. Helt plötsligt dras det röd/vita flötet ned under vattenytan. Lars känner hur fisken kämpar emot.

Sakta och försiktigt halar han upp fisken. Den lossnar precis då den kommer upp på stenklippan men Lars hinner fånga den. Ett litet slag i huvudet på denna granna harr så att den slipper lida.

Agnar fort om och kastar ut linan igen. Det är ett stim och Lars drar upp harr efter harr. Fort gör han upp dem och kör sen snabbt hem.

En harr ska tillagas helst inom en timme. Hans fru Asta är beredd med stekpannan. Snart luktar det gott av stekt fisk i hela huset.

Nybakat tunnbröd plockas fram plus smör. Fisken ska avnjutas på brödet med valfri dryck till. Hunden lägger sig bekvämt och med bra utsikt för att räkna tuggorna som Lars och Asta äter.

Så klart att hunden även får smaka av den goda harren. Nu är alla tre nöjda och belåtna.

Lars berättar för Asta att det låg en systempåse med två flaskor av Absolut renat, en flaska rom och sex starköl på stenklippan. Inga spår fanns att hitta efter någon människa. Asta säger hur kan man lämna något sådant på den platsen? Kan det vara smuggelsprit?

De beslutar sig för att åka dit och titta igen. De tar bilen denna gång.

När de kommer fram till platsen ser de att det är flera personer där. De går ut för att se vad som pågår.

Har det hänt något frågar Lars? Nej, vad skulle det vara svarar en svartmuskig man som står på grusvägen. Jag var här och fiskade för en timme sedan och såg då att det låg en systemkasse med flaskor och öl i på den stora stenklippan.

Det ska du för fan inte bry dig om. Ta din kärring och åk tillbaka där du kom från.

Lars och Asta skyndade sig in i bilen och åkte fram en bit för att vända på bilen och åkte sen fort hem.

Senare på dagen såg de hur en polisbil kör förbi deras torp efter grusvägen och i snabb fart. Vad kan ha hänt tänker de båda?

En bybo ser dem båda vara ute och stannar därför till vid deras torp och berättar för dem att det hade varit ett stort fylleslag vid den stora stenklippan vid selet. En man hade ramlat i vattnet. När han fick hjälp upp av sina kamrater så hade det blivit bråk. En av fyllisarnas fruar hade då ringt efter polisen. Polisen hade genast avhyst dem alla från platsen på grund av bråk och fylla. Polisbilen stod kvar vid grusvägen bredvid selet tills alla hade fått hjälp hem av sina kompisar eller anhöriga.

Lars var inte helt bakom flötet när han anade oro med denna fyllda spritpåse.


@ Ljusletaren

1 juni 2019