Fy för den lede vad jag skämdes. (Fiktivt)

Det var lektion och vi skulle sitta tysta och vara koncentrerad på att skriva i morgonens händelsebok. I denna vår bok fick vi skriva om vad som helst bara vi skrev något. Jag visste precis vad jag skulle skriva om.

Börjar därför med att skriva om den underbara kvällen igår när jag hade fått min första kyss. Det kändes fortfarande som jag svävade på rosa moln. Är så inne i min handling att jag inte hör eller känner något.

Tills det börjar sägas usch och fy så vedervärdigt! Stolar skrapas mot golvet och vissa springer ut. Det luktar ”urk” i hela skolklassen.

Till och med fröken ulkar sig och öppnar fönstret. Lisa är det du som har släppt dig frågar fröken mig. Inte vad jag vet svarar jag.

Det var Lisa för jag hörde det säger Lars som brukar sitta bakom mig. Jag blir knallröd i ansiktet. Kryper ihop och skäms som en hund.

Vad åt du igår ropar Kristin från dörröppningen? Var det ruttna fiskar?

Jag är totalt ur balans och vet inte var jag ska ta vägen.

Fröken säger att nu tar vi rast så vi får vädra ur klassrummet.

Jag vågar inte gå ut för jag är rädd för skratten och alla som ska håna mig. Smyger i väg och tar på mig ytterkläderna och drar i väg hem.

Fröken ropar från fönstret och frågar om var jag är på väg? Hem skrek jag till svar.

Väl hemma så gråter jag massor av förnedringstårar. Förbannar mamma för att hon bjöd på ärtsoppa igår.

Tänk om Nisse får höra om detta då vill han aldrig mer veta av mig.

Hur ska jag kunna gå till skolan i morgon? Jag somnar under täcket med kläder på. Mamma väcker mig då hon kommer hem. Börjar fråga ut mig om jag är sjuk eller vad som har hänt.

Mamma fick mig att tro att alla fiser och att alla någon gång har råkat släppa sig i fel sällskap och så vidare. Hon säger att är de dumma med dig i morgon så fråga då om de aldrig fiser.

Jag bävar att gå till skolan men går ändå dit. Skolkompisarna skrattar och applåderar och kallar mig ”storfisaren.” Tänkte vända om men minns mammas ord om att alla gör det.

Fröken har bestämt att idag på morgonen så ska vi prata om hur magen fungerar. Tar även upp att det är omöjligt att hålla tillbaka fisarna ibland. Dessutom så är det inte bra för magen att hålla sig. Kan man så ska man helst gå undan för att fisa.

Då hörs ett jättebrak i skolsalen och alla tittar på Per för fisljudet kom därifrån. Han skrattar så att han råkar fisa. Då blir han jätteröd i ansiktet.

Nu skrattar alla. Har du dubbla fismaskiner säger Edvard till Per? Du skulle ju skoja med denna skämtartikel och så fiser du på riktigt. Allmänt skratt.

Tur i oturen att jag blev bortglömd. Fast denna händelse har gjort så att jag har ont i magen när gaserna tränger sig på. Ser alltid till att jag har nära till en toalett eller något annat utrymme.

Hjälper inte att alla gör det för jag skäms fortfarande.


© Ann-Britt Berglund

27 november 2021