Sjuk


Aila står bredvid Leca och tittar förvånat på den person som går bredvid Solmo. Det kan inte vara möjligt att hon ska träffa på denna man igen?

Strax är Solmo framme och ska börja presentera sin far för Aila och Zando. Galo säger inte ett ord men hånskrattar och ser på Aila. Säger sen; ”Jag trodde inte på denna lyckoträff när min son Solmo kom och berättade att han var kär i en flicka vars mor heter Aila.”

Aila ryser av obehag.

Galo fortsätter; ”Inbilla dig inte att min son ska få gifta sig med din dotter. Du Aila har skapat så mycket oreda i mitt liv och det ska du allt vackert få sona för.”

Galo mumlar tyst ord som ger olust till alla förutom till honom själv.

Aila tar sig snabbt för hjärtat som nu slår vansinnigt fort. Hon böjer sig fram för smärtan är olidlig.

Snabb som en vessla tar Galo hennes stav och fort försvinner, far och son.

Olma ropar på Leca och Lama att hämta allas läkeväskor och även Ailas. Snabbt får de fram Hagtorn som hjälper mot hjärtklappning. Aila kan andas mycket lättare och försöker ställa sig upp.

Olma fortsätter med att säga har vi kvar något av fingerborgsblomman?

Leca svarar att vi har lite kvar.

Olma ber att få av den blomman. Stoppar i lite under Ailas tunga.

Nu kan Aila stå upp igen. Färgen är tillbaka i hennes ansikte.

Olma säger återigen att det är tur att det är rätt årstid för nu barn ska ni få gå iväg för att plocka mera av denna växt. Galo har gett sitt onda öga till er mor i hämnd.

Leca och Lama skyndar sig iväg för att leta reda på mer av fingerborgsblomman.

Zando är helt utan ord. Vill bära in Aila in i kåtan men Aila skrattar och säger att hon kan gå själv.

Väl inne i kåtan så berättar Aila för alla om Galo och hur de måste vara på sin vakt för honom. Synd att han fick tag i min stav säger Aila. Vi får hoppas på mina kunskaper om allt, ska hjälpa mig att befria mig från honom?

Aila ber Zando göra upp en eld i kokgropen. Ber sen Olma att lägga på örter som ska få Aila att sväva bort i sitt inre för att få sakkunnig hjälp.

Aila möter på alla sina nära och kära i det undermedvetna. Hon slussas port för port ned till urmodern. Äntligen är hon framme. Aila lägger fram sitt problem.

Urmodern svarar att det är endast du Aila som har kraften i din stav. När din tid är ute så går gåvan vidare till något av dina barn. Det du nu kan göra är att ta emot några av mina kunskaper. Sedan ska du åter sätta dig i trans på fjälltoppen där du brukar vara. Gudarna har svaret.

Aila återvänder till de sina i lappkåtan. Säger till Zando att hon måste bege sig till fjället för vidare samtal. Både Olma och Zando tvingar med henne det sista av fingerborgsblomman.

När Aila är nästan framme vid sin fjälltopp ramlar hon omkull. Hjärtat känns som att det håller på spricka av all värk.

Aila försöker nå sin läkeväska men hon orkar inte få fatt på väskan. Aila sjunker alltmera bort i ett stort och välkomnande mörker.

Det är lockande att gå rakt in i ljuset men Aila vägrar att ge sig än. Hon söker och söker i det totala mörkret efter hjälp.

Just då bänder någon upp hennes mun och lägger fingerborgsblomman under hennes tunga. Hon hör hur Lama nästan skriker att hon ska krossa växten med sina tänder.

Med sina sista krafter krossar Aila växten. Lama står böjd över henne med tårfyllda ögon. Aila ler mot honom. Strax är hon så stark att hon kan resa sig upp.

Hur visste du säger Aila till Lama? Gudarna pratade till mig och inom mig. Jag sprang för allt det jag kunde till dig.

Tack älskade son säger Aila till Lama.

Nu måste du följa med mig på en resa till gudarna. Ta med läkeväskan i fall vi inte når fram och Galos onda öga ställer till det igen.

Mor och son sitter på fjället i djup koncentration. De märker inte hur två stora änglar har fällt ut sina vingar runt dem båda.

De går in i ljuset och möter båda tillsammans den högste. Aila; ”Du måste avsäga dig din gåva för att bli räddad. I och med att inte Leca är med er så får Lama denna gåva.”

Lama faller ned på knä och kysser den högstes fötter. Sjunger med änglarna i deras änglalika kör. Res på dig Lama och res tillbaka med din mor. Även om hon inte har gåvan kvar finns det mycket att lära för dig ifrån henne.

Så frisk jag känner mig tänker Aila. Allt är ljust och lätt. Än har jag många år kvar att leva tänker Aila. Lama behöver mig och jag har mycket att berätta för honom som ingen annan vet. Han är ung men väldigt klok och eftertänksam tänker Aila. Leca kommer att bli en bra elev som kommer att stå säkert vid sin brors sida tänker Aila.

Snart är de båda hemma i lägret igen. Zando suckar av glädje när han ser hur frisk hans Aila är. Märker allvaret bakom Lamas ögon. Zando är säker på att han snart ska få veta varför?

Även Leca har kommit tillbaka med sin läkeväska fylld med fingerborgsblomman och andra viktiga växter.

Leca gråter sig till sömns efter Solmo. Drömmer konstiga drömmar om hans konstiga pappa. Ser i drömmen att det brinner. Känner till och med rökdoften. Vaknar upp och ser att det brinner i deras kåta.

Leca skriker att det brinner och ni måste vakna. Alla skyndar sig ut i sista sekunden. Någon i lägret har sett en man smyga från deras kåta. Kan det ha varit Galo?


© Ljusletaren

14 februari 2020