Norrskenet


Nattens timmar kändes välkomna för Ailas huvud var fullt av olika sorters klokheter. Det var dessutom tryggt att ha Gelia invid sin sida.

Aila rycker till när hon känner hur skinnet dras bort från hennes sömndruckna kropp. Hon vrider på huvudet och ser hur Galo står och hånler mot henne. Du trodde du skulle komma undan eller hur skrattar Galo hårt.

Jag har varit och hämtat farsgubben så att han får hålla dig kvar här i kåtan. I natt klarar du dig men inte länge till.

Aila flämtar av rädsla. Småbarnen har vaknat och skriker på mamma. Alla ser hur Gelia ligger död på sin sängplats bredvid Aila.

Två intensiva och mörka ögon fixerar Aila. Gör du inte som jag och farsgubben säger så kastar vi onda ögat på dig.

Nu får du kliva upp och ta småbarnen med dig ut. Samla ihop ett bål så vi kan bränna häxan Gelia.

Det var kallt ute. Norrskenet sprakade och dansade vackra danser på himlen. Det var nog tur för det ljuset för annars hade de inte kunnat samla till ett bål i midvinternatten.

Småbarnen tittade på Aila så fort de kunde. Aila log tillbaks medan hon sa att hon inte skulle lämna dem med deras pappa.

Bålet bränns upp med Gelia.

Galo sa: ”Det blir ingen fest för Gelias färd. Hon hittar vägen fram ändå”.

Aila visste bättre med sig än att svara emot. Hon måste tänka på småbarnen.

Farsgubben och jag ska ta småbarnen med sig hem till morsgumman. Ailas hjärta skuttar och slår. De stackars småbarnen som är utan mamma ska de nu också flyttas. Hemsk karl, är det enda Aila kan tänka.

Förresten ska du Aila komma hit in i kåtan. Innan farsgubben åker så ska vi ha lite kul med dig.

Aila släpas in i kåtan. Kolten dras av och båda karlarna tar henne med våld. Säger gång på gång att det är härligt med flickor som aldrig har gjort det förr.

Aila kastas som en sopa på golvet i kåtan. Tårarna rinner. Blod rinner efter hennes ben. Hon känner sig smutsig. Vill nästan ge efter för det tacksamma mörkret som drabbar henne när hon hör Gelia.

”Aila du hittar min läkeväska på plats. Ta fram den rätta örten för att stoppa blodet. Brygg dig te på de örter som gör så att det inte blir med barn. Dessa hemska karlars säd ska inte få fäste i din goda kropp. Jag kommer att finnas vid din sida. Var foglig innan de åker så slipper du det onda ögat på dig.”

Aila väntar tills karlarna och småbarnen har tömt kåtan på viktiga saker. Sen reser de iväg med alla renarna.

Kvar är bara Gelias läkeväska plus en glömd kokpanna under granriset i kokgropen. Aila tar fram de rätta örterna. Går sedan ut och tvättar av sig i snön. Pudrar torra örter i skötet så att läkning kan börja. Sedan tar hon snö i kokpannan och brygger sig ett te så att det inte blir något eller några barn.

Aila känner sig vilsen. Sorgsen över att ha förlorat Gelia och småbarnen. Vet med sig att hon måste fly så att inte Galo kommer och tar henne igen.

Aila tar med sig läkeväskan och kokpannan och går ut. Börjar sin färd mot okänd mark. Ber om hjälp för att hitta rätt. Norrskenet lyser upp en stig där hon ska gå.

Konstigt! Det är mörkt och kallt men Aila känner inget av det. Aila flyter fram och ibland känns det som att norrskenet bär henne. Hon känner sig trygg.

Det börjar snart dagas och norrskenet har försvunnit. Hon ser som i en dimmig syn en liten by där nere i dalen.

Snart är hon framme vid en liten stuga i trä. Hon knackar på dörren.


@ Ljusletaren

20 december 2019