Vänner finns.


Stig in hör Aila en röst säga.

Aila borstar av sig snön och stiger sen in i en kallfarstu. Öppnar dörren in till köket. Där sitter en man i hennes ålder som tittar försiktigt på henne.

Aila förklarar att hon har gått hela natten. Hon berättar i stora drag vad som har hänt.

Är moster Gelia död? Jädra karl att ha ett hetsigt humör. Vet att min mamma varnade henne för denna man men Gelia trodde att hon kunde omvända honom.

Mannen vänder sig och tittar mot kammardörren och ropar: ”Mamma kom hit”.

Vänder sig sen igen mot Aila och förklarar att han heter Jago.

Jagos mamma skyndar sig in i köket och tar en hand för sitt bröst då hon ser Aila. Det är du som är sänd från gudarna eller hur? Det vet jag inget om säger Aila blygt.

Min syster Gelia kom som ett sändebud till mig under denna natt. Berättade vad som har hänt och hur hon bad gudarna att föra dig hit till mig.

Kom hit flicka!

Jagos mamma kramar om henne hårt. Låter sina tårar rinna. Alla tre gråter för förlusten av Gelia och småbarnen.

Till slut så sträcker Jagos mamma på sig. Säger att hon heter Reika och både hon och sin son ska hjälpa Aila.

Först så ska Aila ta av sig sina blöta kläder och få torrt på kroppen. Sen ska hon få en god kopp buljong. Sova lite innan de pratar mera.

Aila sover några timmar. Stiger upp och tar på sig sina torra kläder som nu ligger på en stol i sovkammaren. Öppnar sen sovkammardörren och möts av ljuvliga dofter från spisen.

Reika säger att hon ska sätta sig vid köksbordet för snart ska de äta ett riktigt slaktmål.

När allt är bortplockat och bortdiskat tar Reika tonen.

”Jag och min syster Gelia växte upp här och inte så långt bort från detta hus, i en sameby. Vi båda systrar delade på allt och även våra tankar. Jag fick tidigt veta att Gelia var läkekunnig i vår samesläkt. Det var hon som hade gåvan och därför fick hon lära sig massor av lika saker som gått i arv från generation till generation.

Gelia lärde mig lite i smyg för hon ville mig väl. Hon berättade tidigt att jag skulle bli bortgift med en snygg norrman. Vi skulle få en pojke och den pojken skulle vara klok, ödmjuk och mycket kärleksfull.”

Reika fortsätter sen med att säga: ”Tänk att allt stämde in.”

Jago tittar upp på sin mamma och ler med hela ansiktet. Reika ler tillbaka. Båda ser sen på Aila och ler. Aila ler tillbaka och känner värmen som möter henne.

Reika säger till Aila att det är bråttom att forsla bort henne från detta hus. Galo vet var de bor och vi vet inte vad han kan hitta på. Jag har packat ned mat till dig och Jago i en skinnsäck. Jago ska följa dig en bit på vägen så att du hittar rätt och kanske undkommer Galo.

Aila och Jago sitter nu båda förspända i ackjan. Renen startar och de åker i väg med stor fart.

Aila känner värmen från Jago. Känner sig trygg och säker. Lutar sitt huvud mot hans kropp. Känner ett gensvar från hans kropp.

Än är Aila mörbultad och öm från våldtäkten i kåtan. Fast för den skull är det inte fel att känna tillit till denna vackra man.

Snart har de kommit till en kåta som de ska övernatta i. Aila hjälper till med att samla ihop nytt ris under deras tillfälliga sovplatser.

De äter sin mat men vågar inte göra upp en eld om eventuella förföljare finns efter dem. De sover därför i skift för att vara beredda.

Snart är det morgon och de ger sig av tidigt i gryningen. Solen ler mot dem. Himlen är duvblå. Allt känns på topp.

Jago stannar efter några timmar vid en älv.” Säger till Aila att nu måste du själv gå över denna hängbro. När du väl är över ska du söka upp våra släktingar som bor en bit in i skogen. Följ bara stigen. För allt i världen lita inte på någon. Berätta inte för mycket. Säg bara att du är hitskickad av Reika. Be att få sova över och så startar du tidigt i morgon med att gå vidare.”

De kramar om varandra. Aila känner något stort och fint och vet att Jago känner samma. Det är svårt att slita sig från varandra men de är tvungna. Jago säger att jag ska söka upp dit Aila och åker sen iväg med ren och ackja.

Det gick bra att hitta den lilla gråa stugan i skogen. Aila fick sova över hos Reika och Jagos släktingar. De var fåordiga men snälla. Morgonen därpå fick Aila mat med sig som skulle räcka i några dagar.

Aila är på väg igen.

Stigen delar på sig. Vilken väg ska hon gå?


© Ljusletaren

21 december 2019