Ständig flykt


Aila väljer den högra stigen för det känns rätt. Hon tycks gå och gå och inte komma fram någonstans. Det är ett måste att hitta ett skydd för natten för annars kan hon frysa ihjäl.

Då ser Aila en liten röd stuga stå där mitt i skogen. Ska Aila verkligen gå fram och för att knacka på dörren? Ja, det måste hon, för snart är det helt mörkt ute.

Aila knackar försiktigt på dörren och hör hur en äldre farbror ropar kom in.

När hon kommer in i det lilla köket möts hon av värmen från järnspisen. Den gamla farbrorn kikar på henne under lugg. Aila ser rakt in i ett par pigga och nötbruna ögon.

Vad vill en sådan här vacker tös säger farbrorn? Jag undrar om jag kan få söka skydd här i natt. Jag har råkat ut för människor som vill mig illa och jag måste skynda mig bort från dem.

Vad heter du säger farbrorn? Aila svarar Aila. Jag heter Gismo säger farbrorn.

Aila, ta fram två skålar, två muggar och två skedar från skåpet. Sedan kan du gå ut på bron och ta in mjölkhämtaren. Gröten står på järnspisen så den kan du servera till oss två.

Gismo berättar att det är till hans hus alla kommer för att söka efter någon. Fast ingen vet att jag har ett dolt rum. Det är där du ska sova i natt. Det blir kanske lite kallt men om du bäddar ned dig med alla skinn som finns där så kan du sova bra.

Aila, innan du går till sängs ska du ställa bort allt från bordet plus ge katten lite mjölk. Jag ska följa dig upp på vinden och visa hur du kan ta dig in i detta dolda rum.

Aila och Gismo går snart upp på vinden och in i ett kallförråd. Gismo är starkare än man tror. Han flyttar på många tunga föremål och släpper in Aila i ett svalt rum. Jag hämtar dig tidigt i morgon.

Aila hör hur Gismo skjuter tillbaka alla saker framför dörren.

Sakta, sakta, vänjer sig Aila med mörkret. Ser en säng med flera skinn som ligger ovanpå sängen. Aila kryper ned i sängen bland alla skinnen och somnar fort.

Vaknar mot morgonsidan av att det pratas utanför rummet där hon ligger. Aila blir stel av skräck. Har Galo hittat henne nu?

I sista minuten hittar Aila en liten springa i väggen som hon pillar på och en liten dörr öppnas. Aila tar fort med sig sina saker och stänger lönndörren tyst.

Sitter på huk och hör hur dörren till rummet där hon nyss hade varit i öppnas. Gismo säger högt och tydligt att här har ingen varit på många år förutom råttorna.

Aila hör Galos röst: ”Ser du denna häxkvinna så ska du banne mig meddela mig detta.”

Vindsdörren stängs igen och Aila hör hur karlarna går nedför trappen. Hör hur Galo spänner för ren och ackja och försvinner.

Det går ett långt tag innan Gismo vågar sig upp på vinden igen. Aila är du kvar frågar han? Ja, svarar Aila. Tur att du hittade lönndörren säger Gismo till Aila, för den mannen inte är god: Du är i stor fara! Jag ska tänka på hur jag ska få ut dig från mitt hus. Fast i natt får du sova i detta extra lönnrum. Kallt kommer det att bli, men ett skinn kan du ta med dig dit. Kommer strax upp med lite mat och en hink där du kan göra dina behov.”

Aila säger till Gismo, tack och åter tack.

Natten blir kall och Aila huttrar många gånger.

Snart är det morgon. Gismo ropar till Aila att hon ska komma ut.

Aila och Gismo går ut på gården. Där ute står en vacker pojke med saffransbruna ögon. Han ler mot Aila och ber henne sen att lägga sig i kistan som han drar efter renen.

Gismo säger att det är likvaka hos denna unga man. De ska finta Galo med att det är liket som ska ned till kyrkan.

Snart känner Aila hur kistan studsar fram bakom renen. Hon hör röster och blir stel av skräck. Kistlocket öppnas och Aila ser en präst studera henne.

Prästen säger att du ska få söka skydd i prästgården i natt. Min fru ska ta väl hand om dig. Skynda dig in så att ingen ser dig.

Prästen pratade ett tag med den unge mannen innan den unge mannen vänder åter med sin kista.

Prästens fru tog fram vatten så att Aila kunde tvätta sig. Satte fram en kam och ett hårspänne plus en vacker klänning med tillhörande skor.

Aila klädde på sig klänning och skor och prästfrun satte upp en vacker frisyr på Aila. Avslutade allt med att sätta fast det vackra hårspännet i Ailas tjocka och mörka hårsvall.

Vänta sa prästfrun och gick och hämtade ett vackert halsband som hon fäste runt Ailas hals. Nu går vi ned för att äta i den stora salen. Kommer Galo på besök så kan han inte känna igen dig. Se själv i spegeln. Aila mötte en vacker kvinna när hon ser sig själv i spegeln. Riktigt vacker var Aila.

Prästen och hans fru och deras barn plus Aila satt vid salsbordet och åt när det knackade på dörren. En piga öppnar dörren in till salen och säger att Galo söker prästen.

Prästen torkar sig runt munnen innan han stiger upp för att gå Galo till mötes.

Galo ser värre ut än vanligt. Hans ögon lyser röda av lust och hat. Vad är det frågan om frågar prästen? Jag söker en kvinna som heter Aila säger Galo.

Varför skulle denna kvinna vara hos oss säger prästen? Galo blir tyst. Mumlar något och säger att han har spårat henne hit. Hit har ingen kommit mer än Anders som kom med sin fars lik.

Galo ser på prästen med hat i ögonen. Ser du häxan så ska du banne mig säga det till mig. Häxan säger prästen. Är hon en häxa? Ja, det är hon.

Prästen börjar tveka om han ska eller inte berätta om att Aila sitter i hans hus vid det stora salsbordet. I den kristna tron så får inga häxor finnas med tänker prästen.

Galo ser att det är något skumt med prästen. Ropar sen högt: Aila kom fram.

Aila reser sig upp och ska gå. Då händer det något!


@ Ljusletaren

22 december 2019