Kul att kolla in grannen (fiktivt)


Vi ser hur sotaren besöker olika grannar i vår by. Det är lätt att känna igen den lilla röda firmabilen med svart text på.

Vet med mig att sotaren har lämnat vissa grannar som inte har satt upp stegar så att han eller hon kan komma upp till taket och skorstenen för att sota.

Hört en skröna om en sotare som ville ha betalt av alla som eldade med ved. Därför körde han omkring i byarna och kollade var det rök från skorstenar. Kollade upp husägarna. Nej, de hade inte meddelat att de eldade med ved så papper skickades ut om att sotaren ska komma den och den dagen och den och den tiden. Hjälpte inte att protestera för han hade ju sett röken med egna ögon. Den sotaren var inte populär. Förresten så var han dyr också. Fast nu för tiden är det andra system och allt flyter på lugnt och bra.

Vi vet med oss hur en viss granne har det med sin stege för han glömmer alltid att ställa fram den långa stegen så att sotaren ska kunna nå tak och skorsten.

Nu idag ser vi hur sotaren kör in på grannens gård. Observerar att ingen stege är framme till taket och skorstenen.

Nu ser vi hur grannen skyndsamt springer ut för att hämta den långa stegen från sin plats vid ett uthus. Grannen är så ivrig att han glömmer bort den stora istappen som hänger i hörnet på uthuset. Han hinner inte ducka. Han springer rakt in i den långa istappen. Han ramlar omkull.

Sotaren har också sett allt.

Sotaren skyndar sig skyndsamt fram till mannen och frågar hur är det? Inget svar. Sotaren ser bara hur vår grannes ögon vindar. Skyndsamt tar han upp mobilen och ringer efter ambulans.

Ambulansen är fort där. Mannen har kvicknat till och vill inte följa med i ambulansen. Frun i huset har rusat ut och lovar att hon ska köra mannen direkt till hälsocentralen.

Medan grannparet har åkt i väg till hälsocentralen tar sotaren fram stegen och gör sitt jobb. Lämnar även stegen kvar där den ska stå vid bostadshuset.

Efter ett tag är grannparet hemma. Det var en lättare hjärnskakning fick vi höra sen.

Sedan detta hände så står den stora stegen alltid kvar och på rätt plats.


© Ljusletaren

4 december 2019