Stellan går nästan in i väggen

Läraren Stellan är helt slut efter en tröttsam höstperiod. Han har aldrig varit med om dess like. Det har varit svårt från den första minuten som han såg Jan Bergstedt.

Deras personkemi krockade rejält. Stellan har varit med om sådana här mänskliga krockar förr och hade då rett ut situationen men inte denna gång.

Envisare elev än Jan Bergstedt har han aldrig mött förut.

Jan ser ut som vilken elev som helst i tonåren. Varken för stor eller för liten. Däremot har han ett munläder som heter duga. Pojken är helt enkelt klipsk men han förstår inte vilken oreda han skapar på lektionerna med sitt frasrika yttrande.

Han ifrågasätter allt. Han ordar emot och driver diskussionerna så långt han bara kan. Storögda sitter resten av eleverna och tittar på när lärare och elev bollar orden som pingisbollar mellan varandra.

En lektion ska vara fyrtio minuter lång men på detta sätt så kortas alltid lektionen ned med tio minuter.

När Stellan tycks ha fått ordning på sin klass och det är tyst och lugnt då ställer sig Jan upp och hittar på något att fråga om och orden bollas åter igen fram och åter.

Jan skryter hejvilt på rasterna om hur lätt det är att dupera Stellan. Ungdomarna flockas runt Jan där han står i rökrutan och pratar.

En liten cigarett går laget runt. Slutet på fimpen hålls med en hårnål så att man kan få i sig det sista av nikotinet.

Planer smids om vad Jan ska ställa till med under de olika lektionerna. Nu ska läraren Janet ha lektion med dem alla om religion och Jan älskar att driva med henne.

Janet är utrustad med en enorm byst och alla tycker det är så kul när Jan ifrågasätter hennes ord. Då blir Janet arg och röd i ansiktet. Hon blir till och med så arg att hon studsar liksom hennes stora tuttar. Lyckan är fullständig i klassen.

Stellan tar upp detta problem om Jan med de andra lärarna i lärarrummet. Alla har insett att Jan är ett orosmoment men samtidigt så har pojken läshuvud och har bra resultat på sina betyg. Det är de andra barnen som far illa men det förstår inte Jan.

Janet berättar att hon är gråtfärdig när denna Jan retar henne så att han hon blir så arg.

En efter en av lärarna berättar episoder om Jan och vad som har hänt under deras undervisningar.

Rektor Märta inser nu först att detta är ett allvarligt problem. Frågar vem som är klassföreståndare för Jans klass. Det är Stellan.

Vi måste kalla till oss Jans föräldrar för att förklara för de om deras sons beteende.

Mötet äger rum den sista veckan innan jullovet. Jans föräldrar satt tysta och lyssnade. De visste med sig att de hade en klipsk son men aldrig förr hade det kommit klagomål om honom.

Rektor Märta var också med på mötet. Hon hade som förslag att kanske Jan behövde mer av mental träning. Då kanske han inte kunde orda så mycket emot.

Alla enades om att så fort Jan ordade mot så skulle hans lärare säga att nu Jan får du ta över lektionen.

De hann testa detta några gånger innan jullovet. Jan kom in i glad i hågen och började orda emot Stellan. Då sa Stellan att nu byter vi plats och du får ta över min lektion.

Jan blev högröd i ansiktet där han stod framför alla sina kompisar.

Stellan undrade vilken sida de skulle slå upp idag?

Jan var tyst!

Alla elever tittade frågande på Jan.

Alla var tysta!

Jan försökte ta orden i sin mun men det gick inte. Han gick och satte sig på sin plats bland de andra och var helt tyst hela lektionen igenom.

Det hade gått lika bra för de andra lärarna.

Nu hoppades alla att de hade hittat rätt metod för att få tyst på denna ordrika och intelligenta kille.

Stellan var verkligen fullständigt slut efter denna hösttermin men nu fanns det hopp om förändringar.

© Ljusletaren

28 december 2018