Dansar du och frun fortfarande (Fiktivt)


Jag och Vilgot hade jobbat ihop under flera år på en stor fabrik. Det hade blivit många korta pratstunder under alla dessa år.

Det blev som att vi knöt en närmare kontakt när jag fick veta att hans fru kom från samma by som jag hade växt upp i. Vilgots fru var tre år äldre och henne kom jag så väl ihåg.

Ja, ja, åren gick och jag fick en arbetsskada och bytte arbetsplats. Fabriken lades ned och flyttade från orten så även Vilgot fick sig ett annat jobb.

Brukade träffa på honom ibland och då hälsade jag alltid till hans fru. Frågade om de var ute och dansade som förr och det var de så klart.

Det gick ännu mera av år och nu hade jag fått höra att Vilgot hade skilts sig för många år sedan. Jag undrade förstås för mig själv varför han hade ljugit om detta.

Ställde honom mot väggen nästa gång vi stötte på varandra. Skild? Jag? Jag såg att smärtan var fysisk.

Vilgot bara vände mig ryggen och gick snabbt därifrån. Jag försökte att ropa fast honom men han brydde sig inte alls om det.

Jag bara stod där som en fågelholk och gapade av förvåning. Tänkte för mig själv att detta måste ha varit ett svårt slag för Vilgot. Varför skämmas för någonting som har blivit så vanligt i dagens samhälle?

Tankarna kring Vilgot ville inte lämna mig i fred.

Jag vet att han växte upp i en enslig by. Vill minnas att han inte ens fick veta vem hans far var. Det gick rykten om inavel och mycket mera i denna lilla avlägsna by.

Kan allt detta ha påverkat Vilgot?

Är detta ett nederlag för Vilgot att inte ens kunna bidra med ett fast äktenskap för sina två barn?

Så nära bekant var jag inte med Vilgot så att jag kunde ringa och prata med honom.

Synd bara att många människor får smärtsamma och djupa sår så att de inte ens kan bearbeta en skilsmässa under så många gångna år.

Sista gången jag såg honom fick vi aldrig någon ögonkontakt för han höll sig långt bak i den stora folksamlingen.

Hans liv blev inte långt. Han fick en kraftig hjärtattack och dog i sitt hem. Ensam så klart.


© Ljusletaren

5 mars 2019