IBS


Det tar ont och de kraftiga smärtorna gör henne nästan svimfärdig. Mattsvetten rinner. Klagan från hennes inre stiger upp och hon stönar högt samtidigt som att tårarna rinner.

Vilken pärs!

Vilket stort anfall det var denna gång!

Fredrika vet med sig att hon ska må dåligt i flera dagar efter detta stora anfall så hon biter ihop utan att klaga.

Det känns som att hon vill kräkas när magsäcken känns som att den att svänger när hon går över golvet. Inte klaga nu. Bit ihop och tänk på att det är alltid någon som har det värre än du.

Hon vet med sig att efter dessa stora anfall så mår hon urk i flera dagar.

Blir tidig kväll för nu måste Fredrika hämta igen en hel del krafter efter denna pärs. Hon kan inte låta bli att tänka på vad hon har ätit denna gång som löste ut detta anfall?

Det var kokta morötter som är så gott!

Listan börjar nu bli lång av det som hon inte tål med. Hela tiden tänker Fredrika på att detta ska gå över om jag bara sköter om mig på rätt sätt.

Hon har ju haft detta med magen sen barnsben även om det blir mer och mer av anfallen och med tätare mellanrum.

Fredrika är less på detta med att inte kunna äta vad som helst. Det är även ett gissel om hon är bortbjuden.

Visst har hon försökt berätta detta för läkarna men de har inte tid att lyssna på rätt sätt. Okej då, hon fick gå till en dietist som kom fram till vilka saker hon eventuellt inte tålde med.

Nu har åren gått sedan det besöket. Fredrika nämner om dessa besvär när hon gör en receptförnyelse på mediciner för andra åkommor.

Hon hade tur för nu mötte hon en extremt lyhörd sköterska i luren som ville hjälpa henne. Jag ska ta upp detta med din läkare så får hon ringa dig.

Äntligen någon som lyssnar och det känns skönt.

Läkaren ringer och frågar på och ber Fredrika berätta om sina anfall och så vidare. Hon håller med om att detta stämmer in helt klart på IBS-besvär och föreslår en medicin.

Fredrika har haft två till tre små lätta anfall under en månad, men inte som förr. Det är som att himmelriket har öppnat sig. Hon har fått hjälp som verkar hjälpa. Halleluja vad hon är glad.

Nu ska hon snart börja med den andra medicinburken. Glad är hon som bara den. Kan inte tacka sin husläkare nog. Men Fredrika framförde sina hälsningar till läkaren via sköterskan när hon förnyade detta underbara recept.

Så många års lidande och så hjälper detta. Det är en dröm som knappt går att förstå.


© Ljusletaren

14 juni 2019