Snäll granne (fiktivt)


Alltså vilken lyx att få äga några kilo älgkött. Blev så glad när grannen frågade om jag ville köpa älgkött för de fick inte rum med allt i deras frysbox.

Jag paketerade köttet noga och bra i vår frysbox. Sparade en bit ryggbiff i kylen som jag skulle göra gulasch av.

Tankarna går på högvarv hur jag på det mest kärleksfulla sätt skulle hedra denna älg på bästa sätt med att göra älgköttet så smakrikt som möjligt.

Vilket vin skulle jag servera till maten? Hur skulle jag duka för att göra allt extra festligt på en söndag?

Tar bilen och kör in till staden som ligger två mil från vårt boende. Går in på systemet och får genast ögonkontakt med en försäljerska som är verkligen duktig på vin.

Säger vad jag har tänkt servera för mat och så vidare. Får många bra tips men jag beslutar mig för Terres Negres. Kostar 149 kronor men är det fest så är det fest. Ett felaktigt val av vin kan förstöra hela maträtten.

Min man frågar om det blir söndagsstek av älg till söndagsmiddagen. Han älskar stekar. Svarar att det blir något helt annat.

Hör hur maken muttrar något bakom ryggen på mig men jag bryr mig inte.

Söndagsmorgon kliver jag upp med ett extra leende på läpparna för nu ska maken överraskas med något extra gott till middagen.

Man och hund tar bilen för att köra en längre sväng. Jättebra tycker jag och skickar med dem en kaffekorg med fika och lite hundgodis.

Jag visslar där jag står i köket för att förbereda allt. Räknar med att ha allt klart om cirka en och halv timme. Då bör man och hund vara hemma.

Dukar bordet med en mustig vinröd färg till duk. Tar fram finporslinet och vackra vinglas. Sätter ljus i kandelabern. Bryter servetter.

Smakar av grytan. Wow så mört och gott. Ni skulle bara känna de aromatiska dofterna från grytan. Kurrar till i magen.

Nu kommer bilen in på infarten. Man och hund stiger ut. Tycker mig se att mannen sniffar lite ute. All vällagad och god mat sprids som vanligt ut via fläktsystemet.

Hallå ropar maken och kommer in och tvärstannar och tittar på min dukning. Men Barbro vad har du nu hittat på säger maken skrattandes?

Sätt dig ned så kommer jag snart med maten.

Ljusen är tända, maten serverad i djuptallrikar, vinet är serverat i de snygga kristallglasen. Allt andas av mustiga höstdofter, både ute och inne.

Min man tittar kärleksfullt på mig och säger att du kan du Barbro. Jag böjer mig fram och pussar honom på näsan.

Alltså så gott! Vilket vin! Skäms inte för det är vin till maten på en söndag för njuter man så ska man njuta ordentligt.

Dofterna från grytan dröjer sig kvar länge i huset. Detta lilla extra kan göra så mycket för både kropp och själ, plus beröm från maken.

Vi avslutar allt med en god tårta plus en avec till kaffet. Ser en riktigt bra film efter det.


© Ljusletaren

27 oktober 2019