Hur ser en typisk svensk ut? (Fiktivt)


Om ni visste vad jag är arg. Jag trodde inte mina öron när denna man öppnade munnen i riksdagen. Han ansåg att jag som är född av en svensk mamma och en utländsk pappa inte var svensk.

Hur ser man egentligen ut som svensk? Jag är blond som min mamma. Har blåa ögon. Lång. Smal. Ändå så hör jag inte till enligt denna man och hans parti för att min pappa kommer från annat land.

Hur långt går de själva tillbaka för att söka efter sina svenska rötter? Hur rasrena är de? Kan han och hans gelikar tillhöra Jean Baptiste Bernadottes släkt?

Ni hör hur jag kokar. Ska jag som är född i Västerås år nittonhundrafemtiosju ta emot allt detta som de står och säger i vår riksdag?

Jag klottrar ned olika stödpunkter på mitt papper för svar ska denna man få.

Bra att jag hann lugna ned mig lite innan det blir min tur att tala. För jag ska föra en sansad ton.

Hur ser man egentligen ut som att man är en ”typisk svensk” frågar jag milt. Ser hur den svarthårige mannen men sina mörka ögon blir ställd. Han skruvar på sig och jag ser hur han letar efter ett passande svar.

Jag hinner ställa en fråga till. Är du svensk med ditt mörka utseende? Men givetvis svarar han. Jag är född av svenska föräldrar. Hur långt har du släktforskat? Det blir tyst igen.

Alla vet väl att det alltid har varit utländska medborgare som har varit med och format vårt land. Titta på vårt språk, det är många ord från franskan som vi har kvar idag. Det finns även inslag av tyska och så vidare.

Jag antar att du bara äter svensk mat också säger jag spelfullt. Pizza är väl inget som du har smakat? Du säger att vårt land ska vara rent och enbart bara vara helsvenskt och det gäller väl också maträtterna?

Mina vänner är svenskar och de ser ut som folk i allmänhet. Bleka, rödhåriga, fräkniga, mörkhåriga, brunögda, korta, långa, satta, smala och så vidare.

Hur många led tillbaka ska vi gå innan vi som är födda av en eller flera utländska föräldrar får räkna oss som svenskar? Hur gör du då? Förbjuder du då ditt barns kärlek?

Mannen är nu svart i sina ögon. Hatet som lyser kunde mycket väl kunna döda mig om det gick.

Till slut exploderar han. Orden forsar ur hans mun om svenskar och renhet och om att de bör utvisas så fort som möjligt. Deras religion tillhör inte oss. Hur ska vi tillåta massa lagar som gör så att de får uppträda hur som helst. Gängkrig och mord.

Du svarade inte på min fråga om hur ser man egentligen ut som ”typisk svensk”?

Mannen nonchalerar mig och fortsatte hätskt med sin politik.

Tur att jag känner mig och är som en svensk.

Vem gör skitjobben som ingen annan svensk vill göra? Största procenten är de som inte räknas till svenskar enligt detta parti som aldrig kommer att få min röst. Hur skulle Sverige drivas utan dessa människor?

Nej, nu ska jag hem och läsa på ännu mera så att jag har fina svar om jag ska debattera mera med denna man.

Svensk är jag och kommer alltid att vara det trots att min far kommer från ett annat land.


© Ljusletaren

27 januari 2019