Besöket hos begravningsbyrån (fiktivt)


Så stel och maniskt denna diplomerade begravningsrådgivaren är. Jag får inget förtroende för honom.

Sitter på en stol mitt emot honom i ett rum på begravningsbyrån. Visserligen finns det gröna växter och levande ljus men jag upplever ändå känslokylan från denna man.

Mina tårar är nästan slut. Jag har gråtit mycket sedan min fru gick bort i cancer för någon dag sedan. Känner att jag behöver tröst och värme men det kan inte denna man ge mig.

Kanhända det beror på att han lever så nära inpå död och elände att han har blivit immun för att visa äkta känslor.

Jag klarar snart inte av att sitta här inne.

Vill inte bryta ihop. Försöker stålsätta mig men det går inte. Hulkar av sorg och tårarna rinner.

Begravningsrådgivaren ger mig en näsduk med en stel gest.

Här sitter jag ensam med alla svåra beslut och jag känner mig iskall av vanmakt. Harklar mig och frågar om jag kan få tala i enrum med den varma kvinnliga människan som jag mötte när jag kom in på begravningsbyrån.

Så klart sa begravningsrådgivaren och reste på sig stelt och korrekt och gick för att hämta henne.

Så fort dörren öppnades igen så kände jag empatin och ömhet strömma mot mig. Hon tog mig i hand. Presenterade sig som begravningsrådgivare Lena.

Vill du ha hjälp med något?

Snälla kan jag inte få byta begravningsrådgivare och få dig istället?

Inga problem alls svarade Lena.

Satte sig på en stol bredvid mig. Tillsammans gick vi igenom allt som behövdes gå igenom så att min fru skulle få en fin begravning.

Lena tipsade mig om olika saker så att kostnaden inte skulle skjuta iväg för mycket.

Frågade artigt om hon fick hämta kaffe och en bulle till mig.

Det skulle vara gott svarade jag.

Vilken underbar människa hon är tänkte jag tyst för mig själv.

Lena var mån om mig på ett riktigt sätt. Hennes lugn och yrkesskicklighet fick mig att känna mig nöjd med alla de beslut som togs.

Tänk så olika vi människor vill bli bemötta på. En del vill att det ska vara stelt och korrekt och en del människor vill ha det som jag fick det.

Än idag känner jag värme för Lena som gjorde min frus begravning till det som jag själv hade tänkt mig. Vet ni att jag var så glad över det hon gjorde så jag sände henne en blombukett och tackade för hjälpen.

Dessutom talar jag vitt och brett om denna fina människa och jag vet att många av mina vänner har anlitat henne. De har också varit lika nöjda som jag blev över min frus begravning.


@ Ljusletaren

5 oktober 2019