Kalla mig inte ”Bjässen” (Fiktivt)


Mats har alltid varit kraftig och det redan som barn. Han var gladlynt och älskade verkligen allt och alla. Ett mönsterbarn med andra ord.

Hans bror Tobias var smal som liten. En tant i byn där Mats bodde frågade om han åt upp all mat för sin bror när han var så stor och kraftig medan hans bror var så smal. Det gjorde ont för Mats att få höra detta. Än idag har han inte förlåtit denna tant för hennes hårda ord till honom när han var barn.

Tanten kunde verkligen ingenting om psykologi, för på detta vis låter man inte.

Mats blev lång och storväxt redan i tidiga tonår. Blyg säkert för att han blev uttittad och utpekad. Han kände verkligen hur många skrattade bakom hans rygg. Det tog ont och mycket ont.

Han formligen älskade sin kompis tjej som såg honom som han var. Inte tusan, brydde hon sig om hans vikt eller storlek. Alva heter hon.

Alva gillade att sitta och prata med honom och det stärkte hans personlighet. Mats var inte kär i Alva men han älskade hennes glada skratt och hennes iver när hon fick honom på gott humör.

Mats hade trots sin storlek ett bra sinne för att lära. Han skulle minsann visa byborna att han kunde och att han kunde mer än andra.

Mats skulle för alltid tvätta bort stämpeln ”Bjässen”.

Endast en gång hade han dundrat till och det var när han hade druckit för mycket. Då sa han rakt ut till sina så kallade kompisar: ”Kalla mig aldrig mera för bjässen.”

Mats flyttade till storstaden och gjorde sig ett namn där. Han myste när ryktet spred sig inom hans hemby att det gick bra för Karlssons yngsta grabb.

Åren gick och det gick bara bättre och bättre för Mats i storstaden. Han hade nu familj, barn och barnbarn. Bodde på ett fint ställe i Stockholms utkant.

Mats odlade sina intressen och fick vänner som många av hans barndomskompisar blev imponerade över.

Under alla dessa år har Mats alltid varit som han är. Godhjärtad och älsklig. Glömde aldrig bort sin kompis och hans Alva.

Han skulle inte ha kommit så här långt utan sitt läshuvud och sin vilja för att visa för andra att även han kan.

Jag tycker att Mats gjorde det bra trots okunnigt folks uttalande.

Han är sedan otroligt många år tillbaka en mycket respekterad man. Även i hans hemby ljuder lovorden om honom. Mats fick verkligen sin revansch.

Sluta döma människor efter deras kostymer. Världen skulle bli tråkig om vi alla såg ut som varandra.


© Ljusletaren

19 mars 2019

.