Husförsäljningen som inte blev av (fiktivt)


Det var flyttstädning i huset som var mitt barndomshem. Jag hade försökt att räkna och beräkna på kostnaden för att äga huset. Men det skulle inte gå ihop för mig än hur mycket jag snålade. Hade jag ensam fått ärva huset hade det varit på ett annat sätt. Mina syskon ville få ut sin del av huset och då gällde det bara att sälja.

Alla vi syskon är här för att hjälpa till att städa ut vårt barndomshem. Vi delade upp oss för att städa på olika platser inne i huset. Jag fick vinden. Där står det fullt av kartonger, kläder, gamla leksaker med mera.

Just nu sitter jag vid en gammal grå kista dekorerad med svarta järnspännen. Nyckeln sitter i och jag öppnar kistlocket och kikar in.

I kistan är det fullt av brev och olika dokument. Det finns även ett brev med namn på till oss syskon. Jag tar med mig alla breven och går ned i köket. Sätter på kokkaffe och tar fram lite fikabröd som vi har med oss.

Ropar sen in alla mina fyra syskon till köket. Jag har satt upp ett brev vid varje kaffekopp.

Vad är detta frågar mina syskon i korus? Hittade det i pappas gamla och fina kista på vinden. Tänkte att vi kunde ta en paus och bara läsa vad som står i våra brev.

Vi sprättar upp våra kuvert och läser. Ser hur mina syskon snyftar till men ler samtidigt när de läser sina brev.

Jag börjar läsa mitt brev och snart gråter jag av glädje.

Kära Karin!

Du är mig så kär och det vet du om. Både jag och din mamma har älskat er alla. Men ni blev till olika individer med olika inriktningar på livet. Det blev både jag och mamma mycket stolta över. Nu finns ingen av oss kvar i livet och det är därför som jag vill ge dig en speciell gåva. Sen mamma gick bort har jag sparat det jag kan spara för att ge till er alla. Jag vet att på det pappret ni hittade i kvittolådan så är det inte mycket pengar att dela upp mellan er syskon. Därför har jag ett bankfack hos Sparbanken. Där finns det skrivet att du ärver huset men inga pengar. Har alltid sett och förstått hur du älskar detta hus. Dina syskon har fått veta i sina brev att de får ut sin del i aktier. Jag har noga följt med och kollat upp så att aktierna inte har förlorat något i värde. Hoppas att du och dina syskon värdesätter det jag ger till er? Älskar er alla fem.

/kram Pappa

En efter en läser högt upp sina brev från vår pappa och även jag. Vi sitter som förstenade. Vår älskade pappa har tänkt på oss och vår framtid.

Hela världen gungar av glädje. Jag fick huset, jag fick huset. Mina syskon nickar glatt till mig och säger att de är så nöjda med sina pengar plus att huset får gå kvar i släkten via mig.

Det var inte lite pengar pappa hade sparat. Vi hittade sedan ett kvitto där det stod att han hade även vunnit en större summa på lotto.

Tala om att det gick fort att städa ur huset. Var och en fick ta det de ville ha kvar som minne efter mamma och pappa. Trots det blev det över en hel del möbler till mig i mitt hus.

Varje år på pappas dödsdag så bjuder jag hem alla mina syskon med respektive för att fira våra fina och oväntade gåvor. Då är det fest och glamour.

Varje år så säger vi syskon:

”Vila i frid kära mor och far och tack för den tid och kärlek som ni alltid gav till oss under er levnad. Vi älskar er/ Kram från era fem barn”.


© Ljusletaren

27 november 2019