Ensam är inte alltid att vara stark (Fiktivt)


När det händer mycket på kort tid är det inte konstigt att hjärnan får spratt tänker Smilla. Hon måste bara le över hur fel allt har blivit de sista dagarna.

Egentligen skulle hon vilja gråta men det hjälper inte. Att le och se allt från en annan sida kan lätta på trycket, åtminstone lite.

Först så gick inte bilen igenom besiktningen. Det skulle bil en dyr smäll. Hon hade inte pengar till det och dessutom så är bilen gammal. Kosta på så mycket på en gammal bil var inte ens att tänka på.

Sedan var hon på Mammografi dagen efter. Ramlade på isen vid entrén. Kände att det var illa. Vände in igen. Fick vänta länge innan det blev dags för röntgen. Nu hade hon armen i ett gipsbandage.

Hennes vän Klara hämtade henne vid lasarettet. Sedan bar det i väg till matvaruaffären.

Smilla har alltid varit envis. Alltid tänkt ”Ska klara mig själv”. Det gick som det gick. Hon tappade en liter mjölk på golvet i affären. Klara hämtade genast ett biträde som torkade upp mjölken.

När de kom hem så sa Klara till på skarpen att hon skulle sätta sig på en stol vid köksbordet. Sedan stuvade Klara in maten dit den skulle.

Frågade Smilla vad hon ville äta. En tallrik havregrynsgröt med mjölk och en smörgås svarade Klara vänligt.

Klara diskade bort och åkte hem. Smilla gick och la sig för att vila ut efter allt. Sov någon timme.

Kände sig sugen på mer mat. Plockade fram en portionsrätt från frysen. Pickade små hål på plasten och in med formen i mikrovågsugnen.

Det välbekanta pipet hörs. Fram med formen. Får inte av plasten med vänster arm. Hon försöker på alla sätt men plasten är envist kvar.

Till slut tar hon fram en vass kniv för att skära bort plasten. Kniven slant och nu behöver hon ett plåster. Få på ett plåster med vänster hand var lönlöst. Lindar istället hushållspapper runt fingret.

Nej, nu har det gått troll i allt!

Klarar inte ens av att få bort plasten från den färdigköpta maträtten.

Smilla gråter.

Hon ger upp!

Ringer till sin syster Ylwa.

Snart sitter hon i Ylwas bil på väg hem till henne och hennes familj.

Får nödvändigt ovett av sin lillasyster. Du ska alltid vara så duktig men du måste inse att även du behöver hjälp ibland.

Smilla nickar ett tyst ja.

Bilen blev bogserad av Ylwas man till skroten.

Ylwa hade hittat en begagnad bil till Smilla via Blocket.

Gipset var borta och nu var hon åter hemma igen.


Ensam är inte alltid stark.


© Ljusletaren

14 mars 2019