En krona, det lät frestande.  (Fiktivt)


Gerd minns mycket väl hur obehaglig en händelse sedan tonåren var. Hon skälver till bara vid tanken om hur allt hade kunnat sluta.

Hon gick efter vägen hem till sitt hem. Var djupt försjunken i sina tankar när en bil bromsar in. En man frågar henne efter vägen till närmaste bensinstation.

Gerd förklarar så gott hon kan. Kan du inte följa med för att visa mig? Du får en krona för besväret. Tänk så mycket godis du kan köpa för det.

Gerd hinner tänka att det blir ett hundra stycken av Ahlgrens bilar. De kostade ett öre styck och gick bara på den tiden att köpa i lös vikt.

Mannen skådar in henne från topp till tå. Han stannar upp vid hennes små och toppiga bröst. Gerd skälver till av obehag.

Kom och sätt dig i bilen så har du snart din krona att köpa godis för.

Han slänger ut sin arm och drar henne intill sig. Var nu hygglig och visa mig till bensinstationen. Hans andedräkt luktar konstigt. Luktar som gammal sprit.

Gerd försöker att komma loss men mannen håller hårt i henne. Han öppnar sin dörr och tar ännu hårdare i henne. Drar sen in henne i bilen. Startar med en rivstart.

Han flåsar. Han tafsar. Han tar på henne överallt.

Gerd försöker få upp sin bildörr men det går inte. Mannen skrattar rått, den där dörren går bara att öppna utifrån.

Han kör snart in i en skogsglänta och börjar strax dra i hennes kläder. Gerd får oanade krafter. Hon böjer sig mot mannen och över honom och får upp hans dörr.

Springer som en besatt. Hör hur han ropar att du får fem kronor om du kommer tillbaka.

Tur att Gerd kan omgivningarna och är snart hemma. Hon öppnar dörren och bara skriker. Hennes mamma och pappa frågar: ”Vad har hänt?” Mellan gråtattackerna berättar hon allt.

Gerd beskriver mannen och hans bil för sina föräldrar. De ser från sitt hus ena fönster som ligger mot vägen hur mannen kör fram och tillbaka som för att söka efter Gerd.

Gerd har ofta tänkt på denna händelse. Hade det skett idag så hade nog en polisanmälan blivit gjord. Fast å ena sidan så kunde hon inte bilmärket, visste inte heller vad mannen hette, visste inte bilens registreringsnummer.  

Gerd blev väldigt vaksam efter denna händelse. Såg hon någon bilist som hon blev rädd för efter vägen så sprang hon till skogs.

Till slut så blev denna händelse till ett vagt och obehagligt minne. Det bästa var att familjen flyttade in till närmaste stad. Där kände sig Gerd trygg.


© Ljusletaren

23 mars 2019