Kan ord såra? (Fiktivt)


Per är tjugo år och är jättestolt över att ha fått ett fast jobb. Han kände redan känslan med att få flytta hemifrån. Det är jobbigt i hans hem för hans pappa är ofta berusad. Hans pappa är inte snäll mot någon i familjen. Hans elaka ord blir till dolkar.

Det är jobbigt att hela tiden vara på sin vakt för pappans längtan efter sprit. Många gånger har Per tänkt att det kanske är bättre att få slag istället för ord som sårar sönder hans själ.

Nu ska allt bli bra med ett jobb och egen inkomst. Pers kompis Bengt har lovat att han ska få ta över hans lilla enrummare.

Jobbet verkar toppen och innehar allt det som Per är intresserad av. Arbetskamraterna verkar reko. Chefen ser lite lustig ut men det rår han inte för. En liten man som inger pondus. Lite lustigt klädd men det är inget som Per bryr sig om.

Alltså känslan av att få komma hemifrån är underbar. Per har även köpt in lite billiga möbler. Hans mamma har sytt gardiner och kuddar. Den lilla enrummaren blev väldigt hemtrevlig.

Det är dyrt att köpa färdiglagad mat så Per bestämmer sig för att gå en matlagningskurs på kvällstid. Snart kan han grunderna för att klara av att göra egen husmanskost. Allt är på topp!

När Per kommer hem till lägenheten en kväll efter jobbet så är hans dörr uppbruten. Han hör hur någon i lägenheten går igenom allt för att söka efter något.

Per hinner tänka att det är en inbrottstjuv innan han ser att det är hans pappa på jakt efter sprit. Nu skriker hans pappa på honom och kallar Per för de jävligaste orden han kan få fram.

Per backar ut ur lägenheten och ska just ringa efter polisen när de kommer. Grannarna hade ringt. Poliserna tar fast hans fulla pappa och sätter honom i arresten. Frågar om Per vill anmäla sin pappa.

Det var många saker som passerade Pers hjärna. Slutar pappa att terrorisera mig? Måste Per flytta från staden om han anmäler? Vad säger hans mamma? Blir hans mamma glad om han anmäler sin pappa? Frågorna utan svar är många men Per bestämmer sig ändå för att anmäla sin pappa.

På något sätt så har socialen fått reda på detta. Det gäller Pers unga syskon. Det kommer även fram olika anmälningar från skolan.

Pers pappa fick böter och order om att söka för sin onykterhet. Dessutom skulle han få betala kostnader för trasig lägenhetsdörr och andra saker som har gått i kras i lägenheten.

Nu försökte Pers pappa sköta sig. Det är lugnt i några månader innan allt börjar om igen. Spriten vann till sist.

Det gick så långt att Pers pappa började köra bil i fyllan. Tills en dag då olyckan var framme och Pers pappa krockade med ett tåg och dog ögonblickligen.

Man ska hedra de döda det är något som vi alla har fått lära sig men i detta fall blev det en lättnad för alla i familjen.

Efter olika samtal med professionella människor hämtade sig alla i familjen. Insåg också att alkoholism är en sjukdom.

Vissa psykiska ärr lär nog sitta fast länge trots hjälpen alla fick.

Per blev befordrad på sitt jobb. Bytte lägenhet. Träffade flickvän. Gifte sig och de begåvades med tre barn. Per rörde aldrig en spritdroppe för han skulle inte bli som sin pappa.


© Ann-Britt Berglund

24 januari 2021