Min kompis Kurt är inte riktigt klok (Fiktivt)

Alltså jag har en vän som är smått lite tokig. Så fort det är en tävling så ställer han upp. Okej han är storväxt men ändå smidig som tur är.

Nu var det Pite Dansar Och Ler och det skulle vara en palttävling. Palt är den där runda knytnävsbollen gjord av rå potatis och vetemjöl plus lite kornmjöl. Palten blir fylld med rimmat fläsk i små tärningar och kokas klara i en stor panna med vatten.

Ja, det var en rolig skara som satt vid det långa bordet. Sju stycken av det manliga könet plus en liten smal kvinna. Ja, jag erkänner mina tankar om hur ska denna lilla smala kvinna kunna tävla i detta?

På bordet finns tallrikar, bestick, glas, smör och lingonsylt. Det är den som äter mest paltar på tio minuter som vinner.

Startskottet går. Många delar sin palt i stora bitar och trycker ned dem fort. Hostar till och får kämpa för att få ned paltarna på rekordtid.

Den lilla kvinnan ligger i kapp med Kurt. De kör samma system, små bitar doppade i smör så de glider ned fort.

Kurt känner sig mätt men det gäller att stå ut och trycka ned mer paltar. Attans att den där lilla kvinnan ska få vinna.

Det hostas och det dubbelsväljs kring honom. Till och med att han hör kräkljud.

Jag ropar och andra ropar heja, heja. Speakern säger att det är lika mellan den lilla kvinnan och Kurt.

Kurt ger sig inte och trycker ned en sista palt på rekordtid och då ljuder signalen. Dubbelvikt av fylld mage hör Kurt att han vann. Tio stycken paltar och den lilla kvinnan nio stycken paltar.

Vissa av de tävlande springer till toaletten för att kräkas. Den lilla kvinnan tar sig för magen och tvingar ned sin kräkkänsla. Kurt känner hur det vill svartna för hans ögon. Kurt tar ett stadigt grepp runt bordskanten. Han får sitt pris. En paltpokal i silver med namn och årtal. Piteå-Tidningen gör ett stort reportage om honom. Till och med lokalteven är där och intervjuar honom.

Äntligen börjar Kurt känna sig som en människa igen. Nu ska det bli grogg med grabbarna så att han kan njuta av segerns sötma.

Givetvis så ställe Kurt upp två gånger till i kommande palttävlingar men det tredje året då vann den lilla smala kvinnan. Var hon stoppade sina paltar vet ingen men en jäkel på att äta var hon.

© Ann-Britt Berglund

25 november 2020