Sönderrivna tygstycken (Fiktivt)


Jag har i mina ägor en trasmatta som är mig kär. När jag ser på de olika fälten i mattan så vill jag bara le. Där i randningen av rött och gult ligger min fina bomullskjol med ett tillhörande linne.

Nästa fält består av mörkblått där ligger mina älsklingsjeans invävda.

I mattan finns också pappas vita nylonskjorta och även mammas röda klänning med gula blommor på.

Ett fält består av ljusblått och det är från min älskade mormors knytblus. Morfars röda skjortor finns också invävda här och där i de olika fälten av rött.

Denna matta vävde min mamma i vår sommarstuga när jag var liten. Mamma hade lånat hem vävstolen från en granne. Hon hade också fått hjälp med att spänna upp väven och allt det andra som hör till för att väva trasmattor.

Varje jul då det luktade nyskurat av hemgjord såpa då togs denna vackra matta fram.

Jag älskar julen och jag älskar denna matta. Blev glad då jag fick ärva den till slut. Varje jul så åker den fram i vårt hem och får då ligga på bästa platsen som är framför den öppna spisen.

Ofta sitter jag och drömmer mig bort i en fåtölj i samma rum som mattan ligger. Drömmer om tider som har flytt. Ler igenkännande när jag ser på de olika fälten av färger. Dofter och scener spelas upp i mitt inre. Kan nästan ta på kärleken från dessa människor. Alla är borta utom en person.

Ni måste bara förstå vad denna matta är mig kär.

Fast nu har något hänt!

Mattan är misshandlad av vår lille krabat till valp.

Han tuggar och tuggar och sliter i varpen. Vi försökte att ta av honom mattan från första början men han hittar ändå denna matta.

Mattan var gömd i en garderob och tror ni inte att Ludde hittade den. Drog fram mattan i ett obevakat ögonblick.

Nu ligger mattan misshandlad och söndertuggad i Luddes hundsäng. Fast det tar ont att se kära minnen försvinna så är det kul att se på Ludde.

Han bäddar med denna matta. Sliter upp mattan, knycklar till, sliter upp mattan, knycklar till. Nu ligger mattan obekvämt i hans säng. Då sjunker Ludde ned och suckar av lycka.

Vem kan motstå denna valp att få ha denna matta?

Ludde är ju lycklig!

Nu är Ludde fem år men denna kära matta finns ännu kvar. Det är knappt att jag får tvätta denna trasiga matta för Ludde blir orolig om mattan inte ligger i hans säng.

En trasmatta är en trasmatta och bör älskas av alla som vill älska denna matta.


© Ljusletaren

20 januari 2019