Varför ska allt vara nytt? (fiktivt)


Många ser bara det fula i ett hem. De kanske till och med påpekar om saker som bör åtgärdas. De har åsikter om allt. Så hemsk ytterdörren ser ut den bör ni genast byta ut. Har ni kvar denna hemska soffa än? Orden haglar fram med envis betoning.

Det blir tyst i huset.

Skratt från den som mal på blir bara pinsamt skamligt.

Minns ni inte hur det är att stiga in ett gammalt och kärleksfullt hem? Vissa skador och repor möter man på men så fort man kliver över tröskeln i tamburen så möts man av känslan och atmosfären i ett nafs.

Här bor en kärleksfull person med stark integritet. Hela hans väsen fyller mig med kraft. Hans bullriga skratt får mig att minnas tider sen förr.

Allt är nött och skavt av ett liv som har levats utav kärlek.

Jag lägger min hand på det lätt repiga köksbordet och minns. Minns tider då det satt små barn här som slamrade och hamrade med sina hemmagjorda leksaker.

Jag tittar på det lätt nötta tyget i gungstolen. Ser framför mig hur min älskade farbror gungar fram och tillbaka med katten i knät.

Mina blickar ser och minns olika kläder som har burits av familjen via alla vackra trasmattor som ligger på köksgolvet.

Älskar ljudet av väggklockans harmoniska slag.

Det luktar kokkaffe i hela det gammaldags köket. Vackra kaffekoppar med fat ställs fram. Till och med riktigt bitsocker i sockerskålen.

Min farbror har till och med bakat en sockerkaka till min ära.

Fullt av röda pelargonier i kökets olika fönster.

Detta är hemma för mig!

Min farbror hör hemma här och så länge allt fungerar rationellt så bör det få fortsätta att göra det. Allt har sin tid fastän många inte tycks förstå det.

Nostalgi för mig står högt på topp och ska ”banne” mig inte försvinna i ett nafs.

Varför är ert hem bättre än detta hem skulle jag vilja kasta ur mig men så gör man bara inte.


@ Ljusletaren

7 mars 2020