Vad gör du tokstolla? (Fiktivt)

Jenny lägger sig i snön för nu ska änglar göras. Tok där säger en leende man när han ser mig ligga i snön och göra en ängel. Jenny ropar tillbaka att inte är man för gammal för att ha kul.

Försiktigt ställer sig Jenny upp och skådar in sin ängel. En liten pojke kommer fram till henne och frågar hur man gör. Jenny läger sig i snön och bredvid sin ängel. Förkarar för den lilla pojken hur man gör.

En liten stund efter är det fullt av stora och små änglar i snön för pojken hade berättat om sin ängel till alla i klassen plus sin fröken. De fick en håltimme för att gå ut och göra änglar.

Fröken bjuder in Jenny till deras skola dagen efter. Jenny lovar att komma.

Barnen har håltimme igen när Jenny kommer. Barnen bygger snögrottor av de stora snöhögarna på skolgården. De vill att Jenny ska vara med. Så klart att Jenny hänger på.

Fröken kommer med stearinljus, dukar och fika. Alla ska fika vid borden av snö i snögrottorna. Halva klassen är med Jenny och halva klassen med sin fröken.

Det är så fint uppdukat på rödrutiga dukar med levande ljus och varm choklad plus jättegoda bullar. Det sjungs och det skrattas och alla barnen älskar att få vara ute i sina snögrottor.

Deras fröken frågar om Jenny kan komma nästa tisdag och läsa något för dessa barn. Så klart säger Jenny och barnen jublar.

När tisdagen kommer står barnen och tittar i fönstret efter Jenny. Där kommer hon men hon har ingen bok med sig?

Strax är Jenny inne i klassrummet. Hon tar av sig ytterkläderna. Barnen jublar då de ser att hon har klätt ut sig till Pippi Långstump.

Jenny sätter sig på en stol och berättar påhittade historier för barnen. Barnen sitter på helspänn och följer med i berättelsen och hoppar till ibland då det är något läskigt.

De bönar och ber sin fröken om att Jenny måste komma minst en dag i veckan för hon är så kul.

Fröken frågar Jenny om det går bra? Givetvis säger Jenny för jag är pensionär. Pensionär ropar barnen, det kunde vi inte alls tro. Man blir aldrig för gammal för att sätta färg på sina dagar säger Jenny skrattandes.

Barnen älskar sin Jenny och tycker om att hon går klädd som Pippi. De längtar redan efter nästa besök för då ska de leka att de är på teater och få olika roller. Jenny och fröken ska fråga om de får låna några kläder av en uthyrningsfirma.

Barnen ser framför sig troll, prinsessor, kungar och andra häftiga och nymodiga varelser som de vill vara. De längtar redan och tycker att dagarna går sakta.

Jenny tycker dagarna går fort men så blir det när man blir äldre. Jenny vägrar att gå in i ett fack för hur man ska vara som en pensionär. Det är tur för barnen att Jenny har leksinnet kvar.


@ Ann-Britt Berglund

10 februari 2022