Vad hände? (Fiktivt)

Åke och Marianne är ute och skottar. De ser hur plogen svänger försiktigt fram runt deras infart. De hejar på chauffören som tack. Då ser de något blått komma utspringandes från en grannes infart längre bort. Det är Gösta som gör hotande gester mot chauffören.

Vad har hänt med deras annars så blida och trevliga granne?

Chauffören backar tillbaka till mannen och frågar vad är problemet? Vi ser hur grannen skriker och gestikulerar. Grannen Gösta tar upp sin mobil för att ringa någon.

Chauffören kör mot Åke och Marianne, stannar och öppnar dörren från sin hytt. Vad handlar det här om frågar han dem? Inte den blekaste aning svarar de unisont. Det är en granne som annars inte gör väsen av sig. Han skulle anmäla mig sa chauffören. Bry dig inte svarade vi. Chauffören fortsätter sin skottning i kommunens regi.

Grannen Gösta springer mot oss. Han är högröd av ilska. Han vevar argsint med armarna mot oss. Vi ryggar tillbaka.

Ni också ska anmälas skriker han argsint mot oss. Åke frågar vad är det som felas? Grannen öser ur sig saker som han har lagrat i flera år. Vi som trott det var bagateller har nu blivit till stora problem. Vi förstår ingenting?

Den argsinte grannen ser nu att en annan granne är ut och skottar och skyndar sig dit för att skälla ut honom också. Men vad i hela världen har hänt vår fina granne?

En ensamstående kvinna vågar sig inte ut för att skotta fick vi höra sen. Hon hade ringt polisen istället.

Mannen hade nu retat upp alla grannar efter denna vår gata. Till slut kom polisen. Grannen var så arg att poliserna fick boja honom. Grannen spottade och fräste och gick inte alls att känna igen.

Till slut fick de in honom i polisbilen och körde iväg med honom. Hans fru kom ut och vinkade till sig alla grannar efter gatan.

Grannfrun berättar att hon inte vet vad som har hänt och att hon också har varit rädd. Hennes man hade vaknat på morgonen och varit arg och hotfull. Maken gick inte alls att känna igen. Alla grannar gav henne en kram och sa att hon inte skulle tveka om hon behövde deras hjälp. Närmaste grannen lovade att komma med sin snöslunga för att ta bort plogkarmen plus snön på deras infart.

Vi grannar såg senare hur grannens fru har en liten väska i handen som hon ställer in i bilen och kör iväg. Alla är väldigt nyfikna på vad som hände?

Det går några dagar och sen får vi grannar veta vad som orsakade mannens raseri. På lasarettet har de upptäckt en tumör i Göstas huvud som ger humörsvängningar. Vi fick också veta att Gösta har en utsatt kort tid för att leva.

Marianne och Åke ordnar med blommor och choklad. När grannen kommer hem från lasarett gick vi dit. Mannen var sig helt lik som tur var. Han sa att han minns ingenting av det som hände men hans fru och polisen hade berättat det för honom. Han hade fått medicin för att motverka humörsvängningar. Han tackade oss för vår fina grannsämja och bad oss alla att hjälpa hans fru när han inte längre finns.

Med djup sorg gick vi hem och började ringa våra grannar för att berätta. Tur att vi fick veta istället för att döma ut grannens beteende. Kanske vi annars hade vänt honom ryggen?

Marianne förstod att chauffören som plogade på vårt kvarter undrade också, så hon lyckades få fram hans mobilnummer för att ringa och berättade. Chauffören tackade Marianne så vänligt. Han hade undrat så mycket vad som hände.


@ Ann-Britt Berglund

17 februari 2022