Glädje, avsky och åter glädje (Fiktivt)


Sebastian var glad för han hade vunnit på stryktipset. Det var ingen stor summa men ändå en rejäl slant.

Tänk att det äntligen hände och efter så många år av spelande. Det var en liten summa som han satsade varje helg. Samma rader hela tiden.

Han hade följt alla instruktioner från tipstjänst och nu fanns denna oväntade men välkomnade summa insatt på hans bankkonto.

Sebastian beslutade sig för att bjuda ut sin arbetskamrat Ove på middag. Ove var en bussig kompis som han trivdes otroligt bra att jobba med.

De satt nu på stans bästa restaurang och väntade på att få in sina rätter. De höjde ölglasen och skålade för att helgen just hade börjat och att de skulle äta god mat.

Nu kom kyparen med varmrätten. Det ångade och luktade gott från deras beställda maträtt. Vinet hade kyparen redan hällt upp. Ett rött och gott årgångsvin av kvalité.

Tysta avnjuter de maten. Smuttar och njuter av det röda vinet. Härlig musik hörs i bakgrunden. Detta är en ljuvlig fredagskväll.

Sebastian sätter nästan sin köttbit i halsen när han känner en okänd smekning på sitt ben. Det är en fot som letar sig allt högre och högre upp.

Sebastian stirrat förfärat på Ove som bara ler mot honom. Vad menar du med det här frågar han Ove som genast tar bort sin fot från Sebastians skrev.

Vi är ju så goda vänner svarade Ove. Jag trodde att du hade förstått mina inviter till dig under alla dessa år. Sebastian är kräksjuk av äckel. Ställer sig upp och lämnar både maten och Ove.

Kyparen springer efter honom och undrar om något är fel? Nej, men mitt sällskap var fel. Betalar han inte notan så kan ni ringa detta nummer så betalar jag säger Sebastian och ger kyparen sitt visitkort.

Sebastian kräks då han kommer ut. Fryser och ryser. Ringer ett samtal och strax är hans goda vän där med sin bil.

Han berättar allt för sin gode vän Mats som också blir förfärad.

Sebastian förstår inte vad han har gjort för fel när Ove har missförstått honom så.

Söndag kväll ringer han till sin chef och berättar allt. Sätter munkavel på sin chef via att han inte får berätta det som han nyss har fått veta för arbetskamraterna.

Sebastian slutar sitt arbete med omedelbar verkan.

Hans mobil ringer ideligen men han svarar inte då han ser att det är Ove.

Till slut så tar han bilen och kör in till närmaste resebyrå. Beställer en sista minuten resa. Åker redan om en timme.

Köper sig en ny mobil och nu med kontantkort så att han får vara i fred för Ove.

Efter en vecka har han lugnat ned sig lite. Sitter på planet på väg hem till Sverige. Tänker att han ska ringa Ove när han kommer hem för att höra hans förklaring till det som skedde.

En mycket stukad och skamsen Ove svarar när han ringer. Säger hela tiden förlåt, förlåt. Trodde att du hade känt samma för mig som jag gör för dig. Kan vi inte fortsätta att vara vänner?

Förlåta dig kan jag göra svarar Sebastian men att fortsätta att vara vän med dig blir för mycket för mig just nu.

Ove berättar att deras chef hade kommit till hans kontor och sagt att han visste vad som hade hänt. Ville inte att det skulle upprepas på hans arbetsplats igen. Chefen lovade att hålla tyst om allt bara Ove skötte sig i fortsättningen. Det hade Ove lovat honom.

Sebastian avslutar deras mobilsamtal med att han önska Ove lycka till med allt.

Det går ett antal månader med oroliga nattdrömmar. Sebastian brukade vakna och må illa när han i drömmen åter känner Oves fot kring hans skrev.

Nu har det gått ett par år. Sebastian är lyckligt gift med Sara och mardrömmarna om Ove är allt mer sällsynta.

Han trivs på sitt nya jobb. Ett jobb som han fick direkt när han kom hem från utlandet.


© Ljusletaren

4 mars 2019