Tänd upp en mänsklig stjärna


Jag känner en stor ömhet när jag läser denna rubrik ”Sjukdomar och diagnoser tar inte jullov”. Tänk att så många bara ser julen som ett enda skimmer av glädje och lättsamhet.

Borta ur tankarna är alla utsatta människorna. Det finns visst bara en glänsande ren och vit jul.

Vem ser tiggarna som går bland råttor och bråte. Vem ser de sjuka. Vem ser de med diagnoser som kämpar för att orka med. Vem ser alla som har sorg. Ja listan kan göras lång.

Nu menar jag inte att man ska försaka sin egen glädje utan jag vill enbart påminna om att det är mångas ögon som vill glittra i kapp med vårt alltmer känslokalla samhälle.

Finns det ett svart får i familjen så lova dig själv att ta reda på varför det blev så? Finns det bortglömda människor på gatan. Hör dig för hur de mår. Finns det någon i släkten som har någon typ av handikapp. Ge dem en kram eller två. Bry dig för Guds skull. I morgon kan det vara för sent.

Ömhet ska man slösa rikligt av och inte bara till julen utan helst hela året om.

Glada själar tindrar som den bästa adventsstjärnan. En tindrande själ fortsätter att glittra länge även inom dig själv.

Barnen de söta barnen. Glöm förtret och ilska och umgås med dem trots det är olika föräldrars tur att ha dem hemma till julen. Det måste bli den bästa julklapp som de någonsin har fått.

Ingen vill ha dyra julklappar och massor av mat som sedan kanske slängs bort. Alla vill ha ömhet och glädje.

Julafton är inte bara en timme tidigt på morgonen utan den har faktiskt tjugotre timmar till. Använd din dag med att se och känna med de som är svaga och utsatta.

Alla är här för det är här de ska vara i detta nu. Peka inte finger och gör narr av någon. Ge din ömhet till alla som vill ha din del av det.

Låt alla mänskliga plus djurens själar lysa extra mycket och lycka till med att ge din bästa julklapp som heter ”ömhet”.

© Ljusletaren
3 december 2018