Vilken odåga till karl (Fiktivt)

Jag har så ont i kroppen så jag vet inte om jag ska sitta, gå eller ligga. Varenda liten muskel är på topp med att värka så frenetiskt. Antar att vädret hjälper till. Jag måste få hjälp!

Ringer till Hälsocentralen och får lyssna och trycka mig hit och dit. Sedan ska jag bekräfta att de ska ringa mig om två timmar. Detta gör så jag känner mig ännu mera full av värk.

Jag vill ha hjälp nu!

Sköterska ringer och jag berättar om min värk. Kom till lättakuten idag och skriv in dig i den datorn.

Ytterligare väntan!

Tar mig in till Hälsocentralen, skriver in mig och mitt besvär i datorn. Tar sedan en nummerlapp för att betala.

Äntligen blir jag uppropad och få komma in till en ung och jäktande läkare som klämmer på mig. Ta två stycken Panodil fyra gånger per dag. Är det inte bra om en vecka så ring hit igen.

Känner mig nedstämd för detta har jag redan gjort men läkaren lyssnade inte på mig.

Väl hemma så ramlar jag ihop på golvet och kan inte ta mig upp. Handväskan ligger bredvid mig så jag tar fram mobilen och ringer efter en ambulans.

Väl på lasarettet blir jag undersökt ordentligt. De har tagit en hel del prover på mig och ställt en massa av frågor. Jag känner att jag har hamnat i rätta händer hos denna unga kvinna till doktor.

Jag får till svar: ”Tyvärr, så måste du isoleras i några dagar för Covid-testen visar att du är positiv. Jag ska genast ta kontakt med läkaren du hade på Hälsocentralen så att han får söka upp alla som du kanske träffade idag för att undvika att smittan förs vidare.”

Jag hör hur den kvinnliga doktorn muttrar bakom sitt munskydd om varför blev du inte testad i första hand? Vi får hålla tummarna att ingen mer har smittats.

Måste få påpeka att jag hade munskydd på när jag träffade första läkaren.

Jag blev utskriven dagen efter och fick rådet att vara hemma tills jag blev helt frisk. Även plussa på några friska dagar. Undvika att träffa andra personer utom min familj i hemmet.

Fick sedan höra att de hade hittat ett par personer som också bar på smittan plus läkaren jag träffade på Hälsocentralen. Hade den läkaren gjort rätt från början så hade smittokurvan minskat med några personer. Vilken odåga till läkare!

Ps Jag skulle också ha begärt att bli testad men jag var så dålig att inte ens den tanken fanns.


© Ann-Britt Berglund

25 november 2021