Bild lånad från Pixabay


Nu ska fröerna ned i krukor. (Fiktivt)

Idag ska Carola göra någonting som hon har skjutit upp i en vecka. Det går inte att vänta längre för nu behöver hon krukorna som står på en hylla nere i matkällaren.

Carola har äntligen kommit till skott och ska så fröer som behövs till sommaren. I matkällaren har hon såkrukor och även miniväxthus. Hon vet att det finns någon råtta där nere för det har de sett på vinterpotatisen som finns i sina bingar. Det är små bett av en eller flera råttor.

Carola är livrädd för råttor. Fast det är viktigt att så ned fröer nu och hon måste därför skjuta bort tanken på råttor.

Hon öppnar källarluckan i köksgolvet. Tänder lyset dit ner och tycks se en liten råtta försvinna fort bort. Carola darrar av ängslan men tar mod till sig och fortsätter trappsteg för trappsteg ned. Väl nere så ställer hon ned en väska som hon har med för flera gånger ska hon inte gå ned i matkällaren.

Flera små såkrukor och några miniväxthus stoppas fort ned i väskan. Carolas hjärta slår så hårt av rädslan för råttor. Hon vänder sig om och ska gå upp för trappen när det otroliga händer.

En liten råtta kommer fram och sätter sig nedanför henne. Carolas hjärta nästan stannar av skräck. Hon står som fastnålad av rädsla.

Sedan kommer det fram en råtta till och snart är de tre stycken som tycks titta ut henne. Carola väser försvinn men råttorna är kvar.

Då slocknar lampan i matkällaren. Carola känner hur en råtta närmar sig henne. Hon känner hur den krafsar på hennes träsko. Hon tar mod till sig och går fram till trappen. Börjar klättra uppåt då hon känner att råttorna förföljer henne uppför trappan.

Carola skriker på hjälp och hjälp kom på en gång. Hennes make kom just in och såg att källarluckan var öppen. Såg även att det var kolsvart från matkällaren. Förstod vad som har hänt och tog genast fram en ficklampa från en låda och lyset nedför trappen. Där ser han sin fru och bakom henne står tre råttor på rad. Han bländar råttorna med ficklampans sken och ber sin fru att snabba sig upp.

Carola skyndar sig upp. Hon hade även påsen med sig upp. Hennes man stängde källarluckan snabbt och sa att jag laddar några fällor om ett litet tag.

När Carola hade hämtas sig och bett att maken skulle se i påsen så ingen råtta fanns med så planterade hon sina fröer.

Dagen efter vittjade hennes man fällorna och där fanns tre döda råttor. Givetvis så laddades fällorna om på stört.

Carola går aldrig mer ned i matkällaren. Hennes såkrukor och miniväxthus fick flytta upp från matkällaren till ett annat förvaringsutrymme och givetvis av hennes man.

Carola tänker ofta på hur det hade gått om inte hennes man hade kommit hem i rätt stund. Det går kalla kårar av skräck via Carola av bara tanken.


@ Ann-Britt Berglund

19 januari 2022