Populär maträtt

Alltså denna mat är bara så infernalisk god. Ja, det är en av mina älsklingsrätter. Rätten är riktigt populär och rätten har gjort staden känd. Mat som gav den starkt arbetande mannen en stadig middag. Många är kockorna som lagade denna mat till huggarna förr i tiden. Mannen låg ofta ute under vintern för att fälla skog för att kunna betala skulden i affären. Det var inte att tänka på att komma hem till varje helg. Hade man tur så kunde huggarna komma hem till Påsk eller senast till vårbrukets början. De arbetade och slet från tidig morgon och tills mörkret kom. Kockorna (som också låg ute i den avlägsna skogen) gjorde sitt bästa för att laga mat som arbetarna kunde stå sig länge på. Palten var bland annat något som de tillagade ofta. Åt man för många paltar så fick man ”paltswimen”. Man orkade ingenting man bara pustade ut och njöt och blev allmänt dåsig. När man hade kvicknat till lite var det bara att gå och lägga sig och ladda inför morgondagens hårda arbetsverk. Fast de kanske kunde karva lite av det feta Amerikanska fläsket innan de gick till sängs. Ständigt så luktade det matos och blöta kläder i arbetsbaracken. Måste tycka att vi gnäller för ingenting idag när man ser tillbaka på tider sen förr när kläderna var dåliga. Inte ens alla barn hade skor. Fruarna slet på med att mjölka kor, städa hos de rika, ta till vara på avlagda kläder som de fick sy om till sina små. Livet var tungt och mycket tungt och många magar knorrade av hunger. Lycka den som då kunde göra palt med fläsk från sin egen hemgris. Här kan ni läsa mera om Pitepalt http://smoggen.blogg.se/2009/august/

© Ljusletaren

13 november 2018