Född med fel utseende

Kjell var liten och spenslig och hade ett tjuvaktigt utseende och det var ett tyvärr för honom. Så fort något försvann så var det han som fick skulden. Han var genomsnäll och godmodig men lite saktfärdig av sig. Kan för allt i världen inte tro varför de beskyllde honom titt som tätt?

Det hade börjat i skolan. Var det en penna eller ett sudd borta så blev Kjell genast anklagad. När det sen kom fram att det var rikemanssonen Anders som tagit detta så blev allt fort nedtystat. Kjell hade försökte förklara men ingen hade tid att lyssna på hans långa utläggningar om sin oskyldighet.

Nu i vår bowlingklubb så hade pengar försvunnit. Vem blev då öppet anklagad? Just precis det blev Kjell. Några personer hade sett hur Kjell hade smugit in i den mörka hallen och vittjat alla fickor och väskor. Det var så pass mycket som niohundrafemtio kronor som hade försvunnit. Dessutom var Kjell kassör i vår bowlingklubb och där hade de upptäckt att det försvunnit tiotusen kronor. Det gjordes en polisanmälan.

När alla vittnen blev förhörda så kom det fram att ingen hade sett Kjell vittja några fickor eller väskor. Pengarna som saknades på deras konto var det helt i sin ordning med för Kjell hade bokfört det med ett nytt verifikat som han hade döpt till ”resor”. Allt lades ned men förstämningen var ändå tryckt i vår klubb. Vem hade tagit pengar från dem i den mörka hallen? Kjell kände sig tillintetgjord och ville inte längre vara kassör och han tappade dessutom intresset för att bowla. Han slutade komma till våra träffar. Jag förstår honom. Tänk så svårt det ska vara att alltid bli anklagad för stöld bara för att man ser ut som en tjuv.

Hörde sedan att Kjell gick med i en tennisklubb. Det bar sig inte bättre än att det började försvinna pengar även från det stället. Snart hade ryktet hunnit i kapp Kjell. Han blev polisanmäld igen. Nu gick poliserna ännu grundligare tillväga i sina undersökningar på grund av alla falska rykten som fanns i omlopp. Poliserna till och med häktade honom. Kjell orkade inte längre. Han hängde sig i ett lakan i arresten. Poliserna blev anmälda för dålig övervakning.

Det kom till slut fram att det var den pratglade och urtrevliga Hans som var tjuven. Hans hade brutit ihop efter det att Kjell hade tagit bort sig i häktet och erkände därför stölden hos bowlingklubben. Han erkände även stölden hos tennisklubben. Där hade han följt efter Kjell en gång och stått tyst och väntat på ett undanskymt ställe tills alla gick in för spelade tennis i tennishallen. Då hade Hans vittjat allt det han hittade i deras omklädningsrum.

Hans var vän med alla. Ingen hade ett ont ord att säga om honom. Där ser man, man ska inte döma hunden efter utseendet. Må Kjell få frid där han nu är.

© Ljusletaren
17 november 2018