Asta knådar både ilska och drömmar (Fiktivt)


När Asta är arg så tar hon fram en bulldeg. Knådar och bankar på degen och sinnet lättas då upp allt eftersom.

Är hon extra arg så bakas det hela hennes lediga dag. Det blir allt från kakor och bullar till matbröd och olika sorters pajer.

Asta är snäll och för snäll för alla tar henne för givet. Alla kommer hem till henne för att få smaka av det goda och många har inte ens tid för att säga ett enkelt tack.

Hon vet med sig att hon är utnyttjad men det är skönt att få forma degar på olika vis. Vissa gör si eller så men hon gör på detta vis.

Hon har länge tänkt satsa pengar för att öppna ett litet bageri men än har hon inte kommit till skott.

Asta vet med sig att denna tanke inte går att förhala längre. Trivseln på jobbet är ett måste. Vet också med sig att hon är bra på att baka. Behöver inte ens vara arg för att skapa olika bröd.

Hon bor ensam sedan skilsmässan från Kurt blev klar för två år sedan. Trettiotre år är inte mycket när man vill bli egen företagare.

Sagt och gjort så kontaktar hon banken för att avtala ett besök. Hur hon har tänkt sig det hela har hon sedan förr nedskrivet i en mapp.

Tant Hulda har lovat henne att få öppna sin butik i hennes hyreshus inne i staden.

Alla kalkyler är klara. Kundunderlaget är gjort och intresse är stort för hennes lilla bageri. Det enda som fattas är lånet från banken.

I sista hand och om det behövs kan hon inteckna sitt hus.

Bankbesöket gick bra. De tyckte att hon hade gjort alla förberedelser bra. Lånet beviljades därför på en gång.

Flygblad ska delas ut. Ugnen ska beställas. Kaffemaskinen beställas. Lokalen ska skuras upp. Möblemang får hon låna av Hulda tills hon har kommit igång. Beställa en skylt. Säga upp sig från sitt städjobb.

Denna tid blev hektisk men ändå härligt skön.

Allt är i tipp, topp inför öppningen av hennes bageri.

Ovanför ytterdörren hänger den svarta smidesskylten med namnet Astas bageri.

När man stiger in i butiken möts man av gula väggar. Gula stolar och bord. Allt går i gult. Här ska solen skina i mitt kök står det på en hängande affisch inne i butiken.

Asta står bakom sin bröddisk och förklarar vad det är för gott och vad det kostar. Det luktar lyriskt gott av hembakat. Billigt är det också. Det bästa är att det finns inga tillsatser i dessa bröd.

Det är alltid kö inne i Astas butik. Det köps hem fikabröd, matbröd, pajer och matpajer. Många kan sätta sig ned i det lilla bageriet för att njuta av kaffe och något gott till det.

Asta bara njuter av sin syssla trots tidiga morgnar för att stiga upp för att baka. Hon älskar att vara sin egen. Bageriet går så bra att hon kan anställa någon. Hon har slängt ut lite krokar här och där och det lutar till att hon ska anställa Raymond. En bagare från Rumänien som söker jobb.

Så blev det också och inte bara det. Tycke uppstod och numera så är det både herr och fru som jobbar i bageriet.

Asta har blivit rund om magen och inte har hon ätit för många bullar utan det är något annat som ligger på jäsning.

Skylten ovanför butiken är nu ändrad till texten ”Asta och Raymonds bageri”.

Asta vågade satsa på sin dröm. Gör du det också?


@ Ljusletaren

25 april 2019