Brage har längtat efter denna jaktdag (Fiktivt)


Brage har längtat hela veckan till denna helg. Hösten har kommit med sina vackra färger och framför allt så är jakten igång. Det kan inte bli bättre.

Med lätta steg kliver han upp när klockan ringer klockan 05.00 på lördagsmorgonen. Allt är förberett kvällen innan inför dagens jakt utom kaffet. Det är bara att packa ned korv, mackor plus kaffet i ryggsäcken.

Brage tittar på termometern som visar plus minus noll. En svag sol sveper sina strålar över träd och buskar. Allt skimrar i kulörta och vackra höstfärger.

Stövaren Rex gnäller av förväntan. Han känner igen husses jägarkläder och vet vad som komma ska ske.

Brage öppnar dörren till hundburen och Rex hoppar in där bak i Volvon. Brage sätter sen in gevär och ryggsäck. Visslar glatt hela vägen medan han kör. Nu är det dags att vika av från stora vägen och in på grusvägen.

Äntligen framme. Brage sträcker vällustigt på sig och djupandas in skön och klar höstluft. Axlar ryggsäck och gevär. Släpper ut Rex och låser bilen.

Ett härligt drev börjar strax.

Nu knakar det till i björkskogen och ut kommer en vacker rådjurshind. De tittar på varandra. Brage tycks drunkna in i hennes stora och vackra bruna ögon. Han lyfter geväret för att skjuta. Det går inte. Han kan inte. Ett sådant vackert djur bör få leva tänker han. Han har mat så han behöver inte svälta och varför då skjuta?

Det är som att rådjurshinden förstår honom för hon bockar majestätiskt och försvinner in i buskarna igen.

Brage förstår inte vad som har hänt? Förr kunde han skjuta på alla djur men inte nu längre.

Nu hör han hur drevet kommer närmare honom. Strax ser han en hare som har börjat få lite av vinterpäls. Tar upp geväret igen. Samma procedur infinner sig, han kan bara inte skjuta haren.

Brage gör upp en eld av gamla och torkade gråa grenar. Sitter på sin campingstol och bara vädrar in höstluften. Snart kommer Rex tillbaka och sätter sig vid sin husse sida. Tillsammans delar de på mackor och grillad korv.

Höstsolen smeker och lindar in dem båda i en magisk värld av gult, rött, grönt och brunt.

En liten mus prasslar förbi dem i torrt höstgräs men vare sig Brage eller Rex bryr sig för detta är livskvalité att få vara ett med naturen.


© Ljusletaren

21 mars 2019