Vad söker du där borta i fjärran land? (Fiktivt)

Jag och min man är på resande fot genom Sverige. Vi verkligen njuter av livet i vårt fina land. Förstår inte varför många måste uppleva något exklusivt under sin semester och åker därför utomlands. Många gånger skulle jag vilja skaka om dem och fråga om de har upplevt hela Sverige?

Det måste vara stört omöjligt att hinna med att besöka hela Sverige. Okej om du letar dig till de mest populära ställena så kan du säga att du har sett allt och vill ha nya omgivningar att besöka.

Kan med stor sannolikhet säga att de små söta ställena inte är besökta av alla. Det finns undangömda ställen med egen badstrand. Nära till skogens djur. Lugnt och fridfullt. Ja, listan kan göras lång.

För att återgå till min och min mans resa så har vi hamnat på ett underbart ställe. Vi har gnidit och sparat under hela vintern för att hamna på olika smultronställen.

Vi upptäckte ett litet sött ställe som kallas ”Storheten” och den byn gör själ för sitt namn. Där finns fjäll och djupa dalar. Galaxen heter den stora sjön som ligger invid Storheten.

Här finns ett litet indiantält för fyra personer som är fullt utrustad att hyra. Så klart att vi hyrde det. Varje natt och morgon så vaknar vi till vågornas skvalp.

Sommaren är het så vi går lite klädda dygnet runt. Maten lagas över öppen eld. Fiskarna som vi har dragit upp gräver vi sen ned i kolet. Ljuvliga dofter sprids ut från foliepappret runt fisken då vi öppnar det. Smöret har fördelat sig över hela fisken och det är mer än gott. Vi äter den lokala mjukkakan till det hela.

Vi bestämmer att idag ska vi gå vandringsleden runt sjön för att upptäcka trakterna. Små pittoreska röda hus finns här och där runt sjön. Vi hittar en badbrygga vid en liten sandstrand. Givetvis så var vi tvungna att bada innan vi fortsätter.

Vi noterar var stigen upp till fjället går, för dit ska vi i morgon. Nu är vi inne i ett skyddat skogsområde. Där upptäcker vi olika lavor, fåglar och även små orkidéer. Harmoniskt och fint överallt.

Tillbaka till vårt underbara tältläger. Kokar kaffe över öppen eld. Brer några smörgåsar av det underbara hembakta brödet. Måste erkänna att vi känner oss som människor förr i tiden.

Dagen efter var vi uppe på fjället och blev bedövad av vackerheten. Här står vi som små tändstickor och ser ut över en värld som är jättestor. Allt detta om mer därtill hör till vårt älskade Sverige. Vem vill lämna detta land oupptäckt är för mig en gåta.

Jag är glad att jag är gift med en man som tänker lika som jag.

Sverige är fantastiskt!


© Ann-Britt Berglund

28 november 2021