Den röda tomtpinnen (fiktivt)


Folke är sträng av sig och han förväntar sig att andra ska ha det lika pedantiskt som han själv. Därför är det alltid bortstädat och fint på tomten.

En kotte från ett träd fångas nästan upp i luften för gräsmattan ska vara fri från kottar och annat skräp.

Folke står ofta och tittar på sin röda tomtpinne för hans tomtgränser bevakas noga. Gud nåde den som slänger något på hans tomt.

Sebastian tycker det är kul med sin pedantiske granne. Han följer Folkes rörelser med stort leende. Ser hur Folke kryper och donar överallt på sin tomt.

Han vet med sig att Folke ryser då han ser över tomtgränsens pinne och in till Sebastians tomt. Där finns det gott och olika saker som Folke skulle vilja flytta på.

Folke tycker det är värst med att Sebastian har en skräpbil som läcker olja och bensin nära hans egen tomtpinne. Han har försökt prata med Sebastian om det men det är lönnlöst för Sebastian skrattar bara.

Det har gått så långt att nu kan inte Folke sova på nätterna över sin oro om vad som rinner ned i backen och kanske även in på hans egen tomt.

Hur ska jag få bort den där skrotbilen tänker han. Ringer jag kommunen så blir det grannsämja av dess like. Nej, bättre förslag måste han komma på.

Nu har han det. Så ska han göra. Folke somnar nu med ett vackert leende på sina läppar.

Så fort han vaknar så ringer han till Oskar och ber honom komma med sin traktor.

Visar hur Oskar ska gräva upp tomtpinnen som gränsar mot skrotbilen. Det är en stor cementklump som håller fast den röda tomtpinnen.

Folke viftar och visar att Oskar ska gräva upp ett hål cirka en meter in på Sebastians tomt. Ber Oskar sen att sätta ned det röda tomtröret där. Allt grävs igen.

Klockan är bara åtta på morgonen och snart ska Sebastian gå ut för att hämta in sin lokaltidning. Därför betalar Folke Oskar fort och ber honom köra iväg med en rasande fart.

Nu tar det hus i osande eder. Sebastian kommer inspringandes och skriker om vad har du nu gjort? Folke spelar ovetande och det gör Sebastian bara ännu argare.

Strax så är lokaltidningen på plats för att göra ett reportage om Folkes fina trädgård. De ifrågasätter varför hans granne har ställt en skruttig bil en bit in på hans tomt. Den läcker dessutom.

Folke säger att han har försökt och prata med granen men har inte fått något gensvar. Detta är ju ett fall för miljöinspektören hos vår kommun säger journalisten. Vill inte stöta mig med grannen svarar Folke.

Ett stort reportage blev det i lördagens lokaltidning. Det finns till och med en bild av den gamla läckande bilen. Plus att det stod att detta är en miljöfara.

På måndagen var kommunen där från miljöavdelningen. De pratade med Sebastian och sa inom en månad ska bilen vara borta.

Sebastian anmälde Folke. Målet skulle tas upp till hösten och under tiden så stod bilen och läckte ut sina gifter.

Domslutet kom i oktober. Sebastian bötfälls och om han inte plockar bort bilen genast så blir det ännu drygare böter.

Folke myser där han går och plockar bort skräp och fallfrukter. Tittar mot Sebastian och ser att han är på väg att forsla bort sin bil på ett släp.

Kunde blickar döda så skulle Folke ha varit död sedan länge. Den flyttade tomtpinnen fick han lite böter för men det var det värt.


@ Ljusletaren

29 juni 2019