Julen 2020 var året då Coronan intog världen

Jag tror knappast att jag behöver förklara något mer än att säga Covid 19. Alla förstår och nickar instämmande.

Men sett ur ett barns synvinklar så måste detta vara den bästa julen på länge. Människorna är helt fantastiska och påhittiga. Det grillas och det äts mat ute. Glöggpannan kanske hänger över en öppen eld. På trädgårdsbordet ligger klappar att tas med hem eller för att öppnas på direkten.

I hyreshusen är många påhittiga och ställer ut bord och stolar på avstånd och firar julen med småprat och gotta just på deras våning.

Barnen bara älskar när deras föräldrar och mormor och morfar och farmor och farfar är ute och leker med dem.

I norr kanske en snögrotta byggs med värmande ljus i snögrottan till den mörka kvällen.

Helt plötsligt ser man på varandra med andra ögon även om man inte kan besöka de sina. Man hejar på varandra via att lyfta foten till annan människas fot för hälsning.

Okej kramarna är förbjudna men inte leksinnet.

Jag väljer i allt detta mörka att ta fram allt det fina för att ljusa upp tillvaron. Kändes både skrämmande och betryggande att igår höra att i Indien där man bor tätt, tätt, så hålls covid 19 tillbaka om man ser på alla deras miljontals innevånare. Visst det finns fall men med mindre renlighet och att vara van med mindre infektioner bland det fattiga så tror de att människorna har bättre motståndskraft mot covid 19.

Tror ni inte som jag att barnen kommer att minnas denna jul som ett fint år då de fick vara ute och busa och äta gott och stor som liten var med.

Givetvis så går mina tankar till de som är allvarligt sjuka och de som jobbar så att så många som möjligt kan överleva.

Kan detta år vara ett år då vi ska tänka om och inse hur värdefulla alla människor är?

Var uppfinningsrik och gör det bästa av hela situationen!


© Ann-Britt Berglund

26 december 2020