Bild från Skrivpuff

Solmogna tomater (fiktivt)


Nyskördade tomater säljes för en billig penning står det att läsa på skylten i vår by. Jag måste genast uppsöka familjen Isaksson för att handla. Alltid kul att gå dit för då får jag gosa med de små lammen som har vuxit en hel del sedan jag var här och köpte jordgubbar.

Vet ni hur viktigt det är att ha en levande landsbygd? Jaså, det visste ni *ler*. Synd att inte mer personer inser det. Ja, ja, nog pratat om det.

Nej, jag måste få prata mera om en levande landsbygd. Älskar att se hästar, kor, får och till och med några åsnor gå ute.

Önskar att det även hade funnits en getbonde i byn. Har hört talas om att getmassage ska vara så bra. Tänk att ha små getter som hoppar på ryggen så där lämpligt skönt. Visst låter det bra?

Sedan önskar jag mig ett stort växthus i byn där blommor, grönt och skönt går att sälja året om.

Får inte heller glömma av att det finns en kille i vår by som slipar skridskor. Från en annan by är det en kille som håller på med skidor och dess utrustning.

Känner man för att träna kroppen så går det att köpa ett billigt träningskort för det.

Nu får jag sluta upp med att tänka och gå i väg för att köpa tomater.

Attans vilken ljuvlig arom som möter mig när jag öppnar dörren till växthuset. Den alltid glada och gulliga tjejen Emma möter upp mig i dörren. Jag blir alltid så glad när jag ser denna tjej. Hon är som sin mamma klippt och skuren för detta jobb.

Var det ett ton tomater du skulle ha skrattar Emma. Precis säger jag skrattandes. Hur kunde du veta det? Skrattandes går vi vidare längre in i växthuset.

Tänk om det hade varit dofter till det jag skriver? Då skulle ni också njuta av denna aromatiska och fylliga doft som nyodlade tomater avger.

Emma visar att hon har fått nya recept i receptstället. Finns nya och fräscha recept även för tomater. Givetvis plockar jag med mig några nya recept. Köper fem kilo tomater när de nu är så billiga.

Givetvis hittar jag annat som mor och dotter har odlat. Bland annat köper jag mig en stor bukett ringblommor, hemgjord åkerbärssylt, morötter och kålrötter. Lovar att komma igen för att köpa mera om någon vecka. Allt detta för en billig penning och hemodlat. Jag känner mig rik.

Det blev två stora tygkassar som jag har med mig hem. Maken kommer och tittar och sniffar i tygkassarna, hummar och säger gott i gott.

Vilken delikat middag det blev!

Tomater i folieknyten på grillen.

Entrecôte och potatisgratäng

Mustigt gott rött vin till detta.

På bordet står det en stor bukett av orange ringblommor. Ni känner väl den fräscha doften från blommorna eller hur?

Sparar några tomater till morgondagens middag. Resten lägger jag i påsar och fryser ned dem. Läste att det går bra att ta fram de tomater man vill ha ur påsen. Spola under varmt vatten för då lossnar tomatskalet. Frysta tomater går även att hacka som frysta.

Ska även göra grunden till en köttsoppa i morgon av morötter och kålrötter. I morgon blir det glass och åkerbärssylt till efterrätt.

Förstår ni vad jag älskar min levande landsbygd med alla dessa hjältar som gör olika saker i vår by. ”Jag flytt int” med andra ord.


© Ljusletaren

7 december 2019