Maggan vägrar att ge med sig.


Margareta höjer rösten och säger högt till sin man Fredrik, jag orkar inte. Vadå orkar inte?

Jag jobbar heltid och sköter dessutom om markservicen här hemma till nittiofem procent. Du begär att jag ska vara på topp och ställa upp med denna bjudning för din släkt varje år.

Det är en tradition. En tradition går väl inte att bryta? Alla förväntar sig att de ska få komma denna helg. Tänk dig vad de ska bli besvikna om vi ställer in säger Fredrik.

Jag orkar inte! Det har varit mycket på jobbet med övertid och allt. Sedan så ligger jag efter med städningen här hemma. Det spränger i huvudet av alla måsten och inte blir det bättre av att du envist säger att vi ska göra som vi alltid brukar.

Det enda du bidrar med är att bära hem det vi behöver från systemet. Kanske bär du ut mattorna och dammar dem men det är allt du gör.

Jag ska städa, tänka ut förrätt, middag, efterrätt, inhandla fina råvaror, duka fint och dessutom visa upp ett glatt och trevligt humör.

Jag orkar inte i år. Jag blir äldre och är inte på topp som förr. Jobbet suger. Jag har ont och jag känner mig helt utsliten.

Nu är det i alla fall bestämt så här även för i år säger Fredrik.

Margareta bara sjunker ihop av trötthet. Blekt tittar hon upp på Fredrik och säger, då får jag ringa till dem och förklara. Våga dig inte ens på att göra det väser Fredrik till henne.

Han ställer sig argt upp och slänger igen köksdörren med en hård smäll.

Margareta drar sig sakta upp från stolen. Går till diskhon för att diska bort middagsdisken. Tänker för sig själv att denna gång ska jag inte ge med mig. Fredrik får bli hur arg han vill.

Det var som att hon fick extra energi när hon väl hade tagit detta beslut. När hon hade diskat klart satte hon sig för att ringa Fredriks syskon med respektive.

Sara hennes svägerska förstod henne helt och hållet. Det gjorde även resten av hennes svägerskor. Även de yrkesarbetade och kände hur vardagen kunde suga musten ur dem via stressiga jobb.

Klara en av hennes svägerskor kläckte ur sig en bra idé. Vi beställer catering och hyr bygdegården vid mina föräldrars hus.

Det blev en del ringande men till slut hade svägerskorna kommit överens. Samma helg, samma tid. Alla skulle dela lika på kostnaden och även hjälpa till med städningen efteråt.

När Margareta berättade detta för Fredrik blev han mållös. Blev först förbannad för att sen skina upp som en sol och tycka att detta var ett bra förslag. Alla kunde dessutom sova över i denna byggnad och få umgås ännu mera.

Behöver jag tala om att detta blev en lyckad släktbjudning och att denna tradition fortsätter än idag.


© Ljusletaren

31 januari 2019