Bedövad av sorg. (Fiktivt)

Siri tvivlar på sin tro! Hon känner att allt har gått fel. Sorg över sorg skakar om henne. Förr trodde hon på Gud. Var evigt tacksam för de små tingen men nu har hon helt tappat fotfästet.

Pratet om att Gud lyfter sina barn och bär dem när det är svårt det har hon inte alls känt av. Allt är bara nattsvart och kyrkan kan inte längre ge henne tröst.

Kyrkomedlemar har försökt stötta och be för henne men det hjälper inte. De ser Siris tvivlande och säger ständigt att ge inte upp vår vän för du får tröst om du ger efter och känner efter.

Siri vet att hon har sagt liknande saker till andra medlemmar inom i kyrkan. Känt sig stark i sin tro och varit vis om Guds hjälp. Inte förstått de medlemmar som har tvivlat och nu sitter hon där själv i samma sits.

Andra icke troende har funnits för henne. De har intagit hennes sorgsna själ på ett bra sätt. Suttit tyst bredvid henne och låtit henne få bestämma om ord ska sägas eller inte. Siri känner sig trygg med dessa människor. Inga krav på hur man blir hjälpt på bästa sätt de bara finns där för henne.

Dessa vänner har gett henne böcker där hon kan läsa om hon vill. Dessa böcker har stärkt hennes tro på att något stort och Allsmäktigt finns. Vad detta Allsmäktiga heter spelar ingen roll men den allsmäktige finns för alla utan krav. I boken lovar ingen någonting utan boken bara berättar om ljuset och hur alla människor kan nå det ljuset.

En av böckerna handlar om möten med olika människor som har gått över och det är något som faller Siri i smaken. Kan hon möta någon av de sina på den andra sidan så skulle hennes sorg lätta.

I ett svagt ögonblick så kontaktar Siri ett medium. Uppger så gott som ingenting om sig själv.

Siri stiger in till en kvinna med en varm och kärleksfull blick. Kom in, kom in, säger denna vänliga själ. Hon låter mig slappna av lite med lite prat om hur allt ska gå till. Sedan tar hon mina händer i sina händer och blundar och börjar prata.

”Jag ser att du har en stor tyngd i ditt hjärta. Det är på grund av all sorg du har fått genomgå den sista tiden. Här bredvid mig står en kvinna i sextioårs åldern. Hon säger att hon älskar dig och ser hur du lider. Hon vill berätta för dig att hon har det bra och allt är så ljust och vackert där hon är. Nu vänder hon sig om och går tillbaka.

Nu kommer en man i nittioårs åldern fram och pratar om att han saknar dig. Han hade önskat att saker som hände när han gick över till andra sidan hade varit annorlunda. Påtalar gång på gång vad han tyckte om dig. Han var stolt över dig! Nu vänder även han sig om går iväg.

Nu står en tjej här med långt ljust hår. Hon säger att hon alltid är bredvid dig men du är så ledsen så hon vågar inte ge sig till känna. Hon anar att du har sett henne i ögonvrån en gång med du blev rädd så hon försvann fort. Hon säger att du ska ha tillit till Ljusets Mästare och hur du vill uppväga den tron är upp till dig själv för det finns inget som är rätt eller fel. Tro bara och känn dig stärkt över att jag din dotter ser till dig plus dina andra anhöriga. Älskar dig säger hon och vinkar adjö.

Kvinnan återvänder sakta till mig igen. Hon ser mina lyckotårar som rinner nedför kinderna. Siri har fått bevis på att livet fortsätter på den andra sidan plus att de går bredvid mig, säger Siri tacksamt. Hon betalar och går ut och tar bussen hem.

Siri känner hur en tyngd har lossnat från sitt bröst. Sorgen finns kvar men nu förstår hon allt mycket bättre. Vad är rätt eller fel i sin tro det avgör man själv men Siri känner sig dragen till att tro på sitt eget sätt och där hon fick hjälp.


@ Ann-Britt Berglund

18 januari 2022