Tycka (fiktivt)

Gudrun gillade att tycka både i stort som smått. Oftast var det negativa saker som hon ville slå in i skallen på oss alla. Det var fel på det och det var fel det och det. Ja, jag måste erkänna att jag blev nedstämd av hennes tyckande och det var jag inte ensam om.
Vi har ett jobb som är krävande och vi ger allt för att få det att fungera bra för våra sjuka medmänniskor. Vi behöver lyftas upp för att orka med våra jobb men det verkade inte Gudrun förstå.
Det började bli plågsamt att sitta i fikarummet med henne. För började någon annan arbetskollega att berätta något positivt och fick oss alla att skratta så var Gudrun snabbt framme och berättade negativa nyheter från tidningarna.
Jag ville bara skrika rätt ut till Gudrun att hon skulle hålla tyst. Se där vad Gudrun lyckades bra! Jag som sällan blir irriterade på mina medmänniskor är irriterad och många med mig.
Det var som att en våt tung filt lades över vårt fikabord. Gudrun tystnade och såg på oss alla. Vad är det med er frågade hon? Man måste följa med i tidens utveckling med allt vad det innebär. Det går inte att slå ifrån sig allt tråkigt och bara skratta.
Då brann det i proppcentralen för mig. Jag ställde mig upp och började orda. Vi måste omge oss med positiva saker för att orka med vårt jobb. Vi vill inte bara höra om allt negativt som händer i världen. Det får nyheterna visa oss när vi har tid att se eller läsa om det. Vi vill ge våra vårdtagare den bästa vård som går att ge.
Tycker du Gudrun att det fungerar bra om vi går in med nedsjukna axlar och en sur min till våra medmänniskor. Suckar och stönar och säger att det är ingen idè med något för världen är ändå upp och ned av ondska. Tror du att våra patienter blir friskare av att se oss på det sättet?
Gudruns min blev obetalbar. Hon sa att så hade hon aldrig tänkt förr. Hon ville bara påtala att hon var påläst och visste ett och annat om världen.
Ja, Gudrun blev så förnärmad av mitt påhopp att hon slutade sitt jobb.
Alla tackade mig för mitt utbrott men var jag verkligen en god människa som hoppade på en annan människa? Negativitet kan göra mycket som kan bli fel i det långa loppet.
Jag skäms över mig själv men stämningen blev trots allt bra och vi fortsätter och ger av oss själva till våra vårdtagare.

© Ann-Britt Berglund
27 december 2020