Ögonblicket kan förändras fort

Nu har det hänt i byn det som inte får hända. Ett barn har blivit påkört när det barnet var på väg till skolan.

Det var en mamma som hade barn i samma ålder som körde på tioåriga Tina. Lågt stående sol plus isig vindruta och bara en liten fönsterglugg för att se gjorde sikten omöjlig. Dessutom mötte mamma Viktoria en bil.

Skolbarnen som väntade på bussen på den lilla busshållplatsen såg hur lilla Lisa blev uppslängd på personbilens front och hur Tina sedan åkte med ett högt kast ned i diket. De stod helt paralyserade och bara tittade. Allt gick som i ultrarapid. Smällen, blodet, chocken, stillheten.

Skolbussen kommer och stannar vid hållplatsen. Bilar stannar. Varningstrianglar och blinkers börjar blinka och varna andra personer om att en olycka har skett.

Någon har ringt efter blåljuspersonal. Det kommer ambulanser, polisbilar och en brandbil. Efter dem kommer bilar från olika presstjänster.

Skolbarnen kommer springandes från skolan som ligger en bit bort men skolpersonalen hinner i fatt dem och beordrar dem att vända tillbaka.

Viktorias dotter Maria skriker bara rätt ut bland skolbarnen som var tvungna att vända tillbaka till skolan för hon känner att något är fel. Är det min mammas bil skriker hon högt?

Högstadiebarnen som väntade på skolbussen blir nu tillsagda att gå in i skolbussen. De får höra av busschauffören att de ska åka i väg till skolan. Där kommer de att få prata med en kurator. Deras föräldrar är kontaktade och kommer sen för att hämta hem dem.

Poliserna omdirigerar skolbussen så att bussen kan köra en omväg ned till skolan en mil bort. Som tur är finns den omvägen direkt till höger om platsen där denna olycka har skett.

Lisa ligger helt vit och blodig i diket. Ambulanspersonalen jobbar med henne hela tiden. Till slut måste de ge upp. De lägger henne på en bår och täcker hennes kropp och bär in henne i ambulansen. Kör in henne till stadens lasarett.

Viktoria sitter kritvit och blodig i sin bil. En ambulansförare försöker ta reda på hur hon mår under tiden som brandkårspersonal jobbar med att skära bort biltaket för att nå fram till henne.

Tyvärr så blev det en ögonblickligen död även för Viktoria.

Bönhuset står öppet för alla som vill komma dit för att tända ett ljus för Tina och Viktoria.

Viktorias man fick budet av en präst på sitt jobb. Deras dotter har blivit hämtad. De båda befinner sig nu på stadens lasarett. Till slut får de komma in för att ta ett sista farväl av Viktoria.

Olyckan berodde på vårdslöshet i trafik. Hade Viktoria satt på bilens motorvärmare i tid och då haft klara rutor så kanske denna olycka hade kunnat undvikas.

Viktorias man med dotter orkade inte bo kvar i byn. Även om det inte var deras fel så orkade de inte med att se Tinas föräldrar och syskon varje dag i ögonen.

Ett ögonblick kan förändras fort så lev i nuet.

© Ljusletaren
18 november 2018